Hlavní obsah

Válková by měla odejít do konce měsíce, Babiš chce místo ní Pelikána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš očekával, že dosavadní ministryně spravedlnosti Helena Válková v pondělí rezignuje. České televizi řekl, že teď je to na ní. Na její místo navrhne současného náměstka Roberta Pelikána, který je podle něj jediným možným kandidátem. Prezident Miloš Zeman očekává, že Válková odejde do 1. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

"Já jsem předpokládal, že včera po jednání s panem prezidentem to (Válková) teda jako oznámí. Teďka je nemocná, takže jsme se nemohli potkat. Víceméně si myslím, že jsme na tom domluveni," řekl Babiš.

Válková v souvislosti se svou budoucností ve vládě v pondělí na Hradě jednala s prezidentem Milošem Zemanem. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že Zeman očekává demisi ministryně do začátku března. Ve stejném duchu se vyslovil i Babiš. Celou záležitost by chtěl vyřešit před sjezdem ANO, který bude koncem února.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"V souvislosti s vývojem událostí kolem mé osoby začínám být relativně znechucená," uvedla Válková před jednáním s odkazem na některé články z nedávné doby týkající se jejích neúspěchů ve vedení resortu. [celá zpráva]

Jestli ve funkci skončí, však v pondělí po schůzce nepotvrdila. Po setkání s prezidentem se měla ještě zúčastnit schůze kabinetu, ale program kvůli nemoci zrušila. Zřejmě má zápal plic. Podle ČT je v nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán

O odvolání Válkové se hovořilo celý minulý týden. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš se za ministryni odmítl otevřeně postavit.

Je to věc ANO, tvrdí koaliční partneři

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ani vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nechtějí situaci kolem ministryně příliš komentovat s tím, že jde o problém hnutí ANO.

"Já k tomu žádný komentář nemám. To je věc, kterou musí vyřešit ANO, je to problém hnutí ANO a je potřeba, aby si hnutí ANO ten problém vyřešilo," citovala ČTK Sobotku. "To je věc hnutí ANO, pana premiéra a pana prezidenta," doplnil Bělobrádek.

Mluvčí vlády Martin Ayrer doplnil, že demisi ministryně ani návrh na její odvolání zatím premiér neobdržel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám