Hlavní obsah

BIS: Česku nehrozí bezprostřední riziko související s islámským terorismem

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká civilní kontrarozvědka (BIS) nemá v současné době ani od svých zpravodajců, ani od zahraničních partnerů nějakou varovnou informaci, která by signalizovala, že České republice hrozí bezprostřední riziko související s islámským terorismem. Právu to ve středu potvrdil mluvčí tajné služby Jan Šubert.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzští vojáci hlídají po střelbě na satirické noviny Eiffelovu věž.

Článek

„Naši lidé mají pokyn, aby byli mimořádně vnímaví a pozorní. I zdánlivě bezvýznamná a nezajímavá událost nebo informace, pokud bude vložena do širšího kontextu, může mít nemalou vypovídající hodnotu,“ uvedl. Šubert připustil, že potenciální riziko samozřejmě trvá, a vyplývá z toho, že jsme součástí euroatlantické civilizace i široké mezinárodní protiteroristické koalice, členy NATO a spojenci USA.

Kvůli útoku se se šéfem BIS, ministrem vnitra a šéfem policie sejde premiér Bohuslav Sobotka.

Kvůli sílícímu nebezpečí BIS zintenzivňuje kontakty se zahraničními partnery, které jsou už takřka každodenní. „Pokud mají informaci, že se k nám chystá přicestovat nějaký podezřelý člověk, vždy nás informují, abychom byli ostražití a té či oné osobě se maximálně věnovali,“ poznamenal Šubert.

Dodal, že kontrarozvědka také shromažďuje poznatky o tom, zda nějaký radikál, který bojoval v zahraničí a získal tam výcvik a zkušenosti, nevstupuje na naše území. V takových případech totiž může hrozit riziko, že by mohl podnikat násilné akce. „V tuto chvíli nemáme poznatky, že by v tomto smyslu byl náš stát vystaven bezprostřední hrozbě,“ ujistil Šubert.

Reklama

Výběr článků

Načítám