Hlavní obsah

Národní galerie navrhovala Komerční bance, aby část daru šla na plat šéfa

Národní galerie (NG) chtěla od Komerční banky (KB), aby víc než milión z několikamiliónového sponzorského daru sloužilo jako příspěvek k tabulkovému platu ředitele NG Jiřího Fajta. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Článek

Ve sponzorské smlouvě, která byla mezi KB a galerií nakonec uzavřena, už podle MfD tato věc není. V konceptu smlouvy, který původně odešel z galerie do banky, ale podle listu zmíněný návrh byl. Deník píše, že má tento koncept odeslaný Komerční bance k dispozici.

Fajta se deníku nepodařilo kontaktovat, finanční ředitelka galerie Hana Černochová při dotazu na tuto pasáž původního návrhu odkázala na tiskové oddělení galerie.

Komerční banka se podle deníku rozhodla věnovat peníze, které by měly pomoci například při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře příštího roku. Deník píše, že v původním konceptu sponzorské spolupráce s bankou galerie navrhla, aby 3,2 miliónu korun z daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 miliónu korun „účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta“.

To podle deníku dělá po odečtení pojištění přilepšení 80 000 korun měsíčně na dobu jednoho roku k platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám