Hlavní obsah

Nad Českem proletěla ráno ohnivá koule

Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky pozorovali lidé ve středu brzo ráno ohnivou kouli na obloze. Svědci ji hlásili jako meteor. Událost potvrdil Astronomický ústav Akademie věd ČR, podle něhož se s největší pravděpodobností jednalo o zánik posledního stupně nosné rakety Proton, která startovala 23. listopadu z kosmodromu Bajkonur.

Amatérské záběry tělesa, které ve středu proletělo nad ČeskemVideo: Pro Novinky Lukáš Hodač

 
Článek

Úkaz hlásili čtenáři Novinek například z pražského Barrandova nebo Verneřic na severu Čech.

„Dnes ráno přesně ve 4.38 jsem stála na autobusové zastávce na Barrandově a na obloze jsem mohla asi minutu pozorovat obrovskou hořící padající kouli. Vypadalo to jako meteor a jasně bylo vidět, jak z toho odpadávají hořící kusy. Bylo to také doprovázeno zvláštním zvukem, znělo to jako vzdáleně přistávající obrovské letadlo se silným pískáním,“ napsala redakci jedna ze čtenářek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uvedený jev jsme pozorovali a zaznamenali kamerami naší bolidové sítě od 4:36:50 do 4:39:30 SEČ (trvání tedy 2 min a 40 s) a jednalo se o zánik umělého tělesa v atmosféře Země. Podle předběžných analýz a závěrů se jednalo s největší pravděpodobností o zánik posledního stupně nosné rakety Proton, která startovala 23. 11. 2014 z kosmodromu Bajkonur a vynesla na oběžnou dráhu kosmickou loď Sojuz se třemi astronauty na palubě a dopravila je na orbitální stanici ISS. Tento velmi jasný světelný úkaz, tzv. bolid, proběhl mimo naše území, začátek jsme pozorovali již nad územím Německa, potom bolid letěl nad Rakouskem a pokračoval dál nad Balkán,” uvedl Pavel Spurný, vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

„Během letu se znatelně rozpadal na menší části. Žádné úlomky tohoto umělého tělesa na naše území tedy dopadnout nemohly, nicméně není vyloučené, že některé menší úlomky mohly dopadnout na území ležící pod dráhou letu, zvláště pod její závěrečnou fází,” dodal Spurný.

Čtenář objekt natočil

„V půl páté ráno při cestě do zaměstnání jsem si všiml na obloze jasného pohybujícího se bodu. Zprvu se jednalo pouze o bod světla, které se v průběhu letu začalo rozpadat na bod s chvostem, jenž nakonec zmizel za horizontem. Myslel jsem si, že jde o letadlo, ale byla mi divná rychlost a jas,“ řekl Novinkám Lukáš Hodač, který jev natočil nad Verneřicemi u Děčína.

„Dostali jsme už řadu hlášení o pozorování meteoru telefonicky i e-mailem, mimo jiné například z Benešovska či Vysočiny,“ reagoval na dotaz Novinek Pavel Najser ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám