Hlavní obsah

V Evropě je podzim nezvykle teplý, v USA se potýkají s prudkým ochlazením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezvykle teplé počasí, které provází letošní podzim, zneklidňuje klimatology. Listí ze stromů opadává pomalu a některé druhy stěhovavých ptáků ještě do jižních krajů neodletěly. Na mnoha místech Česka začaly kvést šeříky. Naopak na druhé straně severní polokoule mají opačný problém. V části Kanady a USA poklesla ve středu teplota během hodiny o 22 stupňů.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Kůň na pastvě poblíž kanadského Calgary

Článek

"Má cenu zbystřit, protože se to snadno může stát i u nás," poznamenal klimatolog Václav Cílek.

V USA a v Kanadě ve středu klesla teplota během krátké doby o více než 20 stupňů. V Minnesotě náhle napadlo 60 centimetrů sněhu. V Texasu teplota poklesla během dne z   26 stupňů pod bod mrazu. O víkendu by chladný vzduch měl dorazit i na východní pobřeží, kde meteorologové očekávají spíš počasí, jaké běžně panuje v lednu.

Foto: Michael Ciaglo, ČTK/AP

Zasněžené Colorado Springs v americkém státě Colorado

Střední Evropa řeší  opačný problém, teploty posledních týdnů se pohybují nad deseti stupni, výjimečné nejsou ani denní teploty nad 15 stupňů.

Podle Cílka je celý letošní rok klimaticky anomální a je možné, že takový bude i jeho konec. Některé vědecké prognózy dokonce odhadují, že letošek bude vůbec nejteplejší v novodobé historii.

"Na nezvyklé změny počasí nejsou příroda ani člověk přizpůsobeni. Země nevymrzá, přitom je to potřeba kvůli škůdcům... Jakákoliv odchylka od normálu je divná a není v pořádku," řekl Cílek.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Teplé počasí v posledních týdnech panuje kromě ČR také v Německu.

Současné teploty ovlivňují migrační chování ptáků, kteří na podzim odlétají do zimovišť. Na území Česka se ještě například zdržuje rehek domácí, který se má přesunout do jižní Evropy. Podle ornitologa Jiřího Reifa z Přírodovědecké fakulty UK obvykle odlétá v říjnu. Vidět jsou ale i třeba hejna čejky chocholaté.

Teplo naopak nemá vliv na druhy, které na zimu do ČR přiletěly, jako jsou havrani nebo kachny. "Ze druhů, které létají na jih od Sahary, to jsou dálkoví migranti, jich většina odletěla. Ještě se ale dá vzácně vidět čáp bílý, který by už měl být také pryč," uvedl Reif.

Teplé počasí bez větších dešťů by podle předpovědi meteorologů mělo vydržet do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám