Hlavní obsah

Sobotka: Šéfové koaličních klubů by si měli poslance srovnat kvůli docházce

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil v reakci na čtvrteční nízkou účast poslanců při jednání Sněmovny, že by si alespoň předsedové koaličních poslaneckých klubů měli ohlídat, jak jejich členové docházejí na jednání. Zlobí se ale zejména na opozici, že jednání Sněmovny zdržuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Na čtvrtečním jednání Sněmovny chyběla většina poslanců, a to jak z opozice, tak koalice. Účast se pohybovala kolem 20 procent, takže komora nebyla usnášeníschopná a schůze se zrušila.

Sobotka zkritizoval zejména opoziční poslance za to, že nepřišli, protože interpelace jsou podle něj především možností opozice, jak vyzpovídat vládu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vadí mu také to, že svými žádostmi o pauzu na jednání klubů zablokovaly opoziční strany ve středu jednání o zákonu, jenž řeší platy ústavních činitelů. „Opozice by v tuto chvíli měla zpytovat svědomí, protože neustále dokola brzdí projednávání návrhů zákonů v Poslanecké sněmovně a využívá k tomu tzv. přestávky na klub, ale žádné kluby se nescházejí,“ prohlásil s tím, že strany zneužívají institutu pauzy na jednání klubu.

Šéfové klubů by si měli pohlídat docházku

Na dotaz, proč chyběli také koaliční poslanci, uvedl: „To se musíte zeptat těch poslanců, kteří tam nebyli.“

Naznačil však, že by si předsedové poslaneckých klubů měli poslance kvůli docházce ohlídat. „Určitě je to téma pro předsedy koaličních klubů, měli by si pohlídat účast poslanců na jednání Poslanecké sněmovny. Dneska ta účast byla skutečně tristní ze všech stran, jak z opozice, tak z koalice,“ řekl.

Sobotka ale podle svých slov počítá s tím, že se schůze Sněmovny budou protahovat, neboť některé strany často zařazují diskusní mimořádné body, místo kterých by se podle něj mohly projednávat zákony. „Musíme s tím počítat, pokud máme ve Sněmovně lidi, jako je pan Kalousek nebo Stanjura, tak ty schůze Poslanecké sněmovny prostě budou delší,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám