Hlavní obsah

V desetiprocentní sazbě DPH budou zřejmě potraviny pro bezlepkovou dietu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s nesnášenlivostí lepku budou pravděpodobně zařazeny do snížené desetiprocentní sazby DPH, která začne platit od Nového roku. Ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že s tímto návrhem rozpočtového výboru ministerstvo souhlasí. Norma jako celek postoupila do třetího čtení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Jsou to zejména některé speciální mouky. Lidé s onemocněním celiakií a fenylketonurií musejí držet zvláštní dietu a tyto potraviny jsou jedinou možností léčby. Například bezlepkový chleba je v průměru o 100 až 150 procent dražší než normální.

Desetiprocentní sazba by se jinak měla vztahovat na léky, knihy a kojeneckou výživu. Od 1. ledna 2015 by měla začít platit vedle současných sazeb 15 a 21 procent.

Občanští demokraté v úterý navrhli, aby se místo zavedení třetí sazby snížila dolní sazba z 15 na 10 procent. Zkritizovali také, že novela o dani z příjmu zavedením tzv. kontrolních hlášení, která mají plátci DPH pravidelně posílat finančním úřadům, vznikne zbytečná byrokracie. Tato povinnost by se podle nich měla vztahovat jen na plátce s obratem přes milión korun ročně.

Spor o efektivitu výběrů

Ministr financí ale argumentoval tím, že je to opatření proti daňovým únikům a zvýšení efektivity výběru daní.

Na to zareagoval Babišův předchůdce v úřadu Miroslav Kalousek, který zapochyboval nad efektivitou předkládaných opatření. „Chci se zdvořile zeptat pana ministra, kde on vidí ten efekt zvýšení výběru DPH, pokud výrazným způsobem zintenzivníme povinnost výkazu místo čtvrtletně měsíčně. Já ho tam prostě nevidím,“ prohlásil.

„V tomto návrhu se vyskytuje jenom zbytečná byrokratická zátěž navíc, aniž by si kdokoliv z nás, kdo nějakým zápasem s daňovými úniky trávil kus života, dokázal představit, čím to bude vyváženo. Čím ta administrativní zátěž bude zaplacena. Kde je ten efekt. Já ho tam prostě nevidím,“ dodal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám