Hlavní obsah

Zemřel Rathův otec Ratmír

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zřejmě v souvislosti s problémy se srdcem v sobotu zemřel otec obžalovaného někdejšího poslance Davida Ratha a donedávna ještě stále praktikující specialista na endokrinologii Ratmír Rath (83).

Foto: Novinky

Ratmír Rath na archivním snímku

Článek

Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil ve čtvrtek Právu sám David Rath. Podle něj zemřel jeho otec v noci z pátku na sobotu. „Ještě jsme si v pátek sedli k pozdnímu obědu a dali si spolu aspoň pivo,“ kvitoval bývalý poslanec, že byl s otcem do poslední chvíle.

Staral se o něj prý posledních několik týdnů přímo u sebe doma, což chtěl i minulý týden, kdy se otci přitížilo. Jenže zároveň běželo hlavní líčení v korupční kauze, kde je David Rath jedním z hlavních obžalovaných, proto podle svých slov požádal, aby se nemusel od středy do pátku jednání účastnit. Neuspěl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bylo to nepříjemné, bral jsem to docela jako faul, protože můj otec byl v posledních týdnech vážně nemocen,“ konstatoval ve čtvrtek Rath.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Uvedl, že jeho otec nejdříve ležel v Ikemu, pak na rehabilitaci, ale následně ho vzal domů. „Ten jeho stav nebyl takový, že by se o sebe mohl postarat, potřeboval asistenci, aby mu dal někdo jídlo, dohlédl na pitný režim a na řadu léků, které bral, takže jsem žádal soud z důvodu péče o otce, aby odročil alespoň ty tři dny minulý týden, v čemž mi pan předseda nevyhověl,“ podotkl Rath.

Nechtěl do nemocnice

Doplnil, že otcův zdravotní stav se zhoršil v pátek odpoledne chvíli poté, co se on sám vrátil z hlavního líčení.

„Už sám nevstal, pak to šlo hrozně rychle. Během večera už na tom byl velmi špatně, ale odmítl převoz do nemocnice. Řekl mi, že chce zůstat se mnou doma a v noci zemřel,“ dodal Rath.

Upřesnil, že otec měl řadu zdravotních problémů a nemocí, prodělal infarkt, byl po trojnásobném srdečním bypassu a v pátek večer mu prudce stoupla teplota.

„Myslím si, že se to zkomplikovalo nějakou infekcí, což u těch starých lidí se stává,“ uzavřel David Rath.

Ratmír Rath žádal vrácení peněz

Ratmír Rath nepřímo figuroval v kauze údajné korupce a manipulace s veřejnými zakázkami kolem svého syna. Téměř deset miliónů korun, které policie při zatčení Davida Ratha předloni v květnu našla v trezoru jeho domu v Hostivici, byly prý právě jeho otce, alespoň Ratmír Rath to všude tvrdil. Podle něj šlo o jeho celoživotní úspory.

Proto později opakovaně žádal policii a žalobce o vrácení financí, nikdy ale neuspěl.

Davidu Rathovi hrozí u soudu až dvanáctileté vězení mimo jiné za korupci - podle obžaloby přijal postupně celkem 16 miliónů korun na úplatcích za zakázky pro středočeské nemocnice či krajský úřad.

Reklama

Související témata:

Související články

Rathův otec zabavených osm miliónů nedostane

Obvodní soud pro Prahu 7 ve čtvrtek zamítl požadavek Ratmíra Ratha, otce exhejtmana a bývalého poslance ČSSD Davida Ratha obžalovaného z korupce, na vrácení...

Výběr článků

Načítám