Hlavní obsah

Kandidáti ANO dostali od vedení předepsané odpovědi na dotěrné otázky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Babišově hnutí ANO jde o hodně. Jako sůl potřebuje zvrátit nepříznivý trend volebních preferencí a v blížících se senátních a komunálních volbách potvrdit roli současného politického lídra. Babišovy koblihy rozdávané na mítincích k tomu stačit nemusí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahájení kampaně ANO pro podzimní komunální a senátní volby. Zleva Eliška Kaplický, šéf hnutí Andrej Babiš, Adriana Krnáčová a Zuzana Baudyšová.

Článek

Hnutí proto neponechává nic náhodě a pražským volebním kandidátům pro jistotu poslalo manuál, jak odpovídat na dotěrné a nepříjemné dotazy. V dokumentu, který má Právo k dispozici, je uvedeno několik modelových dotazů a doporučených odpovědí, týkajících se lídra hnutí Babiše a také jedničky na pražské kandidátce Adriany Krnáčové. Z dokumentu je patrná obava stratégů hnutí ANO, že by si někteří kandidáti v kampani mohli příliš pouštět pusu na špacír.

„I v našem poslaneckém klubu máme případy tzv. lidí s názorem, jejichž názory pak musíme týdny řešit, což se v době předvolební příliš nehodí,“ píše se v dokumentu. Ten ale zároveň na kandidáty apeluje, aby se doporučeními pouze inspirovali a mluvili vlastními slovy. Jedna z modelových otázek například zní: „Co říkáte na střety zájmů Andreje Babiše, který je zároveň majitelem jedné z největších firem v ČR, ministrem financí, vicepremiérem a majitelem významných médií?“

Na to má kandidát hnutí ANO odpovědět následovně: „Nevšiml jsem si, že by tohoto postavení, kterého pan Babiš dosáhl vlastní pílí, nějak zneužíval. Podle mě to ani nemá zapotřebí. Mám pocit, že další peníze pro sebe nepotřebuje.“

Další dotazy se týkají výroku bratislavského soudu, podle kterého předseda ANO nespolupracoval vědomě s StB. Na otázku, jaký by kandidát zaujal postoj, kdyby odvolací soud vynesl opačný verdikt, tedy že Babiš se StB vědomě spolupracoval, je správná odpověď: „Neřeším žádné kdyby. Hnutí ANO a Andrej Babiš dávají šanci na změny dosavadní české politiky, proto za ně kandiduji.“

„Čerstvé uskupení si musí dávat pozor“

Manuál také nezapomíná na turbulentní situaci na pražské kandidátce, kdy si Babiš vybral pražskou lídryni, Slovenku Adrianu Krnáčovou, až napotřetí, po exprimátoru Janu Kaslovi, který nabídku odmítl, a podnikatelce Martině Schopperové. Té se Babiš zbavil poté, co vyšlo najevo její těsné propojení s lobbistou Romanem Janouškem.

„Hnutí ANO je stále ještě čerstvým uskupením v naší politice. Musí si dávat pozor na to, kdo za ně chce kandidovat a kdo do něj přichází,“ píše manuál.

„Pokud se něco nepovede, tak se to nebojíme přiznat. Paní Krnáčová je podle mého skvělá volba,“ zní předepsaná odpověď podle manuálu.

A kdyby se někdo chtěl ptát, jestli kandidátům nevadí, že kandidátka na primátorku Prahy je původem Slovenka?

Slovenka? Nevadí

I na to zná hnutí ANO odpověď. „To mi skutečně nevadí. Znám mnoho českých politiků, kteří jsou původem Češi a téhle zemi zkazili pověst a napáchali obrovské škody. Poslední pražský primátor je z Olomouce (Tomáš Hudeček za TOP 09 – pozn. red.) a je to to poslední, co by mi na něm vadilo,“ zní v poradenském manuálu na dotěrné dotazy žurnalistů či veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám