Hlavní obsah

Vojáci budou mít jiná pravidla pro odměňování, schválila Sněmovna

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pátek schválili ve třetím čtení novelu zákona o vojácích z povolání, od které si ministerstvo obrany slibuje mimo jiné narovnání platových podmínek v armádě. Norma míří nyní do Senátu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vojáci mají mít spravedlivější pravidla pro odměňování.

Článek

„Novela zákona nastaví principy, aby v armádě mohl být zaveden nový kariérní řád. Tedy jasně stanoví, co musí který voják splňovat, aby mohl být jmenován do vyšší hodnosti nebo se posunout na vyšší pozici. Nový bude i platový řád, který bude objektivnější, spravedlivější a bude podporovat kariéru vojáka. Zároveň zamezí kuriózním situacím, které jsou dnes v armádě poměrně běžné, že je-li voják jmenován do vyšší hodnosti, poklesne mu plat,“ hájil už dříve novelu ministr obrany Martin Stropnický.

Novela zákona nově propojí zastávanou funkci s vojenskou hodností a služebním platem. „Voják tak bude přesně vědět, že jeho kolega ve stejné hodnosti má kdekoliv v armádě stejný služební tarif a plní stejně náročné úkoly,“ informovalo ministerstvo, podle nějž má být i kariérní růst předvídatelnější a přehlednější.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro návrh v pátek hlasovalo 138 ze 143 přítomných poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám