Hlavní obsah

Přímo si volit starostu by chtělo 86 procent lidí. Gazdík jim to chce umožnit

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 86,3 procenta obyvatel si přeje, aby mohli volit svého starostu přímo. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro hnutí Starostové a nezávislí, kteří mají zavedení přímé volby starostů v programu. Bývalý předseda hnutí Petr Gazdík informoval, že již předložil do Sněmovny novelu, která by měla tuto změnu zavést, zatím zhruba ve třech tisících obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík

Článek

Zákon by zatím zaváděl přímou volbu starostů pouze v obcích do 1500 obyvatel a také v obcích do 10 tisíc obyvatel, to ovšem za podmínky, že taková obec nemá radu města a dopředu by přímou volbu odsouhlasilo zastupitelstvo.

Europoslanec Stanislav Polčák uvedl, že se jedná o mezikrok k tomu, aby si v budoucnu volili lidé i starosty či primátory velkých měst.

Odkázal se přitom na průzkum společnosti STEM/MARK, podle kterého by si přímou volbu starosty zcela či spíše přálo 86,3 procenta obyvatel.

Přivést lidi k volbám

Pokud by byla zavedena přímá volba starostů, zvýšil by se zájem o komunální volby ze zhruba 78 procent na 89 procent, vyplývá z průzkumu. Podle něj také bezmála třetina dotázaných nevěděla, že starostové nejsou voleni přímo občany, ale obecními zastupitelstvy.

„Chceme, aby se starostou stal ten, koho lidé skutečně v čele obce chtějí, a tato funkce nebyla partajním handlem,“ poznamenal Gazdík. „Stává se totiž, že při volebních jednáních se do funkce dostane neúspěšný kandidát, který se ani nestal zastupitelem, a dodatečně se tam dostane po dohodě a díky odstoupení třeba dvou tří úspěšnějších kandidátů,“ dodal.

Předložený zákon by podle STAN v případě schválení umožnil přímou volbu starostů ve zhruba 3000 obcí. Starosta by byl volen zároveň se zastupiteli a mohl by vykonávat mandát starosty i zastupitele. O jeho odvolání by mohli občané rozhodnout v referendu.

Pokud by sám starosta před dovršením čtyřletého funkčního období rezignoval, pak by jeho nástupce vzešel z nové volby. „Není možné, že by se třeba místostarosta v tu chvíli povýšil na pozici starosty,“ odmítl Polčák možné zákulisní taktiky pro přesun funkcionářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám