Hlavní obsah

Šumava přetéká hřiby, mladý houbař si nasbíral na mobil

Právo, Jitka Götzová

Prázdniny jsou pomalu v tahu a do Vánoc je ještě daleko, posteskl si před víkendem nastávající deváťák Matěj Pokorný z pražských Ďáblic, který je nyní u babičky v šumavské Kubově Huti. Touží po chytrém mobilu, jenže kde na něj vzít peníze?

Foto: Jitka Götzová

Matěj Pokorný a jeho úlovek

Článek

Ještě mu není patnáct, tak ho nikdo na brigádu nevezme. Pomohly mu hřiby. Na Vimpersku by se totiž nyní daly doslova kosit.

„Jo, chlapče, nic není v životě zadarmo, ale v hospodě včera povídali, že nedaleko vykupují pravé hřiby. Prý jich tam lidi vozí celé přepravky. Popřemejšlej. Stejně jsme každý den v lese a houby na talíři už nikdo z nás nechce ani vidět,“ popíchl Matěje jeho táta. To netušil, jaký bič si na sebe upletl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vstávej, tati, jdeme na to. Dva batohy, dva košíky a dvě tašky nám snad budou stačit,“ budil ho v sobotu nažhavený Matěj s vidinou slušného výdělku.

Ještě čtyřikrát

V podvečer ve výkupně spolu vystáli pěkně dlouhou frontu, za nasbíranou úrodu dostali šest stovek. Neděle byla ještě lepší, utržili o tři stovky víc.

„Babi, ještě půjdu čtyřikrát a mám mobil,“ hlásil natěšený vnuk. A táta poznamenal: „Já mám hlavně radost z toho, že když něco chce, nečeká s nastavenou dlaní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám