Hlavní obsah

Cigarety budou dražší, souhlasili poslanci

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila novelu zvyšující spotřební daň u tabákových výrobků. Krabička cigaret by tak měla zdražit o tři až čtyři koruny. Návrh nyní musí schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ministerstvo financí připravilo novelu tak, aby byla schválena do konce letošního září. Výše spotřební daně se totiž odvíjí od kurzu k prvnímu říjnu. Pokud by se to nepodařilo, odvíjela by se výše daně od nového kurzu, ovlivněného intervencemi ČNB, tedy by spotřební daň byla vyšší a krabička cigaret by zdražila o šest až sedm korun.

Poslanci rovněž odsouhlasili pozměňovací návrh, který řeší problematiku předzásobení. Doba, po kterou se budou moci obchodníci předzásobit cigaretami za starou cenu, se zkrátí na šest týdnů před datem nabytí platnosti nové daně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sněmovna naopak odmítla, aby spotřební dani nově podléhaly i tabákové listy. A to i přes apel předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury, který si takové listy přinesl k řečnickému pultu, aby poukázal na to, jak jednoduché je listy nařezat a posléze ubalit.

Pro návrh zákona hlasovalo 120 poslanců, 30 jich bylo proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám