Hlavní obsah

Zeman s Kiskou si pochvalovali vztahy obou zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přivítal ve středu na Pražském hradě slovenskou hlavu státu Andreje Kisku. Do ČR zavítal na svou první oficiální návštěvu. Po setkání oba politici ocenili výtečné vztahy obou zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Kiskou na Pražském hradě

Článek

Kiska konstatoval, že tak dobré vztahy nemají žádné dvě země v Evropě a dodal, že první oficiální cesta slovenského prezidenta nemůže logicky mířit nikam jinam než do České republiky.

Zeman i Kiska připustili, že i přes vynikající vztahy jsou oblasti, které lze zlepšovat. Zmínili například dopravní spojení obou zemí.

Český prezident  konstatoval, že by rád spolu se Slovenskem v rámci EU prosazoval snížení požadavku na procento obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny. Slíbil, že téma nadnese při společném obědě, který bude následovat po pracovní části setkání.

Kiska zmínil možnou spolupráci obou zemí v oblasti obrany. Zeman doplnil spolupráci v rámci obranného průmyslu. Slovenský prezident rovněž vyjádřil účast se smrtí čtyř českých vojáků v Afghánistánu. [celá zpráva]

Kisku čekají i další setkání

Vedle prezidenta se Kiska setká rovněž se šéfem Senátu Milanem Štěchem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD).

Kromě setkání s politiky má na programu prohlídku katedrály svatého Víta na Pražském hradě a návštěvu pomníku jednoho ze zakladatelů samostatného Československa Milana Rastislava Štefánika. Oproti zvyku jiných státníků přijel Kiska do Prahy bez manželky. Zemana jeho žena Ivana při slavnostním přivítání doprovázela.

Původně podnikatel a filantrop Kiska zvítězil v březnu ve slovenských prezidentských volbách. Úřadu se ujal v polovině června po Ivanu Gašparovičovi, který ho zastával předchozích deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka přiletěl slovenský prezident Kiska

Na první oficiální návštěvu Česka přiletěl v úterý večer nový slovenský prezident Andrej Kiska. Dnes má v Praze pouze soukromý program, kdy by měl položit...

Výběr článků

Načítám