Hlavní obsah

Řiháka vystřídal v čele Středočeského kraje Petera

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nástupcem Josefa Řiháka v čele Středočeského kraje se stal jeho dosavadní náměstek Miloš Petera (oba ČSSD). Ve veřejné volbě ho zvolili zastupitelé ČSSD a KSČM včetně Řiháka, nepodpořily jej opoziční ODS, TOP 09 a STAN. Petera dostal 36 hlasů, proti bylo sedm lidí, zdrželo se šest.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf krajské ČSSD Miloš Petera by zvolen středočeským hejtmanem.

Článek

„Nejpozději k 31. srpnu končím v Poslanecké sněmovně a už vůbec nekandiduji v komunálních volbách,“ oznámil Petera před zvolením. Opozice chtěla znát pravé důvody, proč se hejtman mění, a kritizovala ČSSD.

Předseda středočeské ODS Jan Skopeček označil Řihákovu rezignaci za frašku a divadlo. „Ti samí, kteří na něm týden klečeli, aby se funkce vzdal, mu pak se slzou v oku a s oranžovou květinou v klopě děkovali, jak vedl kraj,“ řekl Skopeček k dění ve středočeské ČSSD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O nominaci do Senátu mi nešlo, tvrdí Řihák

Řihák odmítl, že by funkci hejtmana vyměnil za kandidaturu do Senátu. Tam ho nominovala stranická konference okresů Benešov, Příbram, Praha-západ a potvrdilo ji předsednictvo strany. „Nebylo to o tom, jestli nominaci schválí krajská organizace. Nebyl to žádný výměnný obchod,“ uvedl Řihák.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

„Když se tým rozhodne vyměnit kapitána, je to mojí povinností... Rád podpořím pana inženýra Peteru na hejtmana,“ vysvětlil svůj postoj Řihák.

Kraj se propadá

Věslav Michalík (TOP 09) řekl, že vedení kraje neřeší problémy, které přináší suburbanizace, demografický vývoj. „Když se podíváte na HDP, mezi kraji se neustále propadáme,“ upozornil Michalík. Další kritizovali fakt, že za poslední tři roky má ČSSD čtvrtého hejtmana, vybírá je prý metodou pokus omyl. Řihák to odmítl s tím, že uspěl ve volbách v roce 2010.

„Měl jsem z ČSSD největší počet hlasů. To není žádný pokus nebo omyl,“ uvedl Řihák.

Důvod změny? Věc mezí ČSSD a zemí

Starosta Kolína Vít Rakušan (STAN) uvedl, že důvody výměny nejsou oficiálně známy. „Proč odstoupil pan hejtman Řihák, to nám nikdo nikdy nevysvětlí, protože to jsou věci mezi sociální demokracií a zemí,“ uvedl Rakušan. Kritizoval Peteru za kumulaci funkcí: „V Nymburce se mu říkalo pondělní starosta podle toho, jak často se tam ukazoval.“

Petera to odmítl. „Ať se přijede podívat do Nymburka, jak to tam vypadá. Má se co učit,“ vzkázal Rakušanovi.

Podle Petery ani Řiháka na tom kraj není tak špatně, jak tvrdí ODS s TOP 09. ČSSD podle Petery po ODS zdědila ve středních Čechách chaos, podařilo se ale vyčerpat všechny peníze z evropských fondů. „Stát ale vrací miliardy za vládnutí vašich ministrů,“ řekl opozičním zastupitelům Petera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám