Hlavní obsah

Sobotka utajeně řešil neklid v ČSSD na Ostravsku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela mimo oficiální program se v pátek setkal premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se špičkami ČSSD v Moravskoslezském kraji. Tamní soc. dem. má problémy s odchody viditelných politiků i se stíháním lobbisty.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jen kousek od ostravské Stodolní ulice jednal v pátek Bohuslav Sobotka hodinu a půl s trojicí ostravských sociálních demokratů.

Článek

Do restaurace Moravská chalupa nedaleko známé Stodolní ulice si Sobotka pozval krajského šéfa strany a hejtmana Miroslava Nováka, poslance a předsedu ostravské ČSSD Adama Rykalu a starostu Ostravy-Poruby Lumíra Palyzu, který je v čele kandidátky pro komunální volby v Ostravě.

„Pokaždé, když vyjedu do krajů, tak zpravidla končím setkáním se zástupci sociální demokracie,“ neviděl Sobotka na hodinu a půl dlouhé schůzce nic zvláštního. Řekl, že už ráno se sešel se zástupci opavského okresního výboru ČSSD. „Na obou místech jsme řešili přípravu strany na komunální volby,“ podotkl.

Sobotka Právu potvrdil, že v Opavě i Ostravě ale nebyla debata pouze o příjemných věcech. Narážel na skutečnost, že v obou městech to v ČSSD vře. Zatímco v Opavě opustil nedávno stranu primátor Zdeněk Jirásek, protože mu vadí metody a životní styl mladých opavských sociálních demokratů, v Ostravě byl tamní primátor Petr Kajnar členství v ČSSD zbaven. A to za poškozování strany žalobami před podzimními volbami do Sněmovny.

„Kajnar nás poškodil“

Předseda ČSSD přiznal, že se debata stočila také k vyšetřování ostravského lobbisty Martina Dědice, který více než měsíc ve vazbě kvůli podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ostravských městských firem.

Do médií totiž pronikly informace o tom, že si Dědic často volal nebo psal SMS s některými ostravskými politiky z řad ČSSD. V reakci na tyto zprávy pak vyzval Kajnar také Palyzu, aby rezignoval na místo v radě města.

Podle Sobotky se tak chce Kajnar, který zakládá nové hnutí Ostravské fórum, jen zviditelnit. „Mám pocit, že tohle je už silně osobně motivováno ze strany Petra Kajnara. Se sociální demokracií se rozešel fakticky v okamžiku, kdy na nás začal podávat žaloby před parlamentními volbami, což byla věc, která nepochybně stranu poškodila,“ podotkl premiér.

K vyšetřování Dědice a údajného spojení lobbisty s ČSSD řekl, že pokud policie, vyšetřování a soudy prokážou porušování zákona, tak je to věc, která musí být odsouzena a potrestána. „Ale nikdo z těch, s kým jsem dnes hovořil, není obviněn ani proti němu není vedeno trestní stíhání,“ dodal předseda ČSSD.

Sobotka se seznámil s podobou kampaně

Restauraci opustil Sobotka v dobré náladě, stejně jako zbylá trojice sociálních demokratů.

„Schůzka byla o tom, že bychom chtěli spolupracovat jako vedení města, vedení kraje i s vládou. Pan předseda si přeje, aby soc. dem. uspěla na podzim v komunálních volbách, nelíbí se mu ale, že někteří členové ČSSD, kteří neuspěli v primárkách a nejsou na kandidátkách, se vyjadřují hanlivě do médií proti sociální demokracii,“ popsal jednání poslanec Rykala.

Dodal, že on, Novák i Palyza mají Sobotkovu podporu. Hejtman i starosta Poruby hovořili podobně jako Rykala. „Kauzu Dědic jsme probrali jenom velmi okrajově,“ naznačil hejtman Novák a na adresu primátora Kajnara uvedl, že každý si hledá své místo na slunci.

„Mnozí k tomu však používají nestandardních metod, ale to je jejich způsob jednání. ČSSD se takhle nikdy chovat nebude,“ řekl Novák.

Palyza připojil, že seznámil Sobotku, s čím půjdou soc. dem. v Ostravě do komunálních voleb a jak bude volební kampaň vypadat. „Potěšilo mě to, že jsme zmínili linku budoucí spolupráce mezi Ostravou, krajem a vládou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám