Hlavní obsah

Chládek zahájil státní maturity, sliboval jejich změnu

Právo, Jan Martinek
Praha

„To je ale hrozný systém,“ kroutil hlavou ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), když společně s ředitelem pražského Gymnázia Jana Nerudy Jurajem Liškou pomáhal otevřít zapečetěnou krabici, připomínající volební urnu. Uvnitř bedny byly obálky s písemnými testy pro státní maturitu z matematiky, na niž už ve školní budově čekalo několik desítek studentů a kterou přijel ministr osobně zahájit. Celkem k závěrečné zkoušce přišlo na 1174 školách 87 500 žáků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Marcel Chládek zahájil na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze písemnou část státních maturit. Na snímku vlevo ředitel Juraj Liška.

Článek

„Teď vám to nepůjde, nestihnete začátek, budete nervózní... O co by bylo jednodušší, kdybyste ty testy dostali elektronicky v počítači s přístupovým heslem?“ dobírá si ředitele ministr, který je známým kritikem současné podoby státních maturit.

Do roku 2017 chce podle svých slov zavést elektronické testy: témata pro písemné eseje by se podle něj měla, jako dříve, vyhlašovat v televizi nebo v rozhlase.

„Marně pro to hledám slušné slovo. Sami jste viděli ten zdlouhavý proces s obálkami. To proto je u nás státní maturita tak drahá. Na Slovensku to stojí deset miliónů, a u nás po zlevnění asi 164,“ rozhořčoval se ministr ještě před novináři na školní chodbě.

O tom, že není příznivcem nynějšího systému státních maturit, ujistil pak i studenty, kterým přišel popřát hodně štěstí. „Chci to změnit,“ řekl Chládek gymnazistům, v jedné ze tříd sklidil spontánní potlesk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahájení státních maturit na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze.

Také učitelka gymnázia Marie Kličková připouští, že by elektronické testy byly praktičtější. Pře se však s ministrem o jeho návrhu zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

„Pro nás je lepší přirozená selekce a přirozená konkurence. Domnívám se, že u nás bychom měli mnohem větší problémy s tím, koho můžeme přijmout,“ argumentuje Kličková.

Ministr ji přesvědčoval tím, že jednotné přijímačky naopak zabrání tomu, aby byla škola nucena brát studenty bez přijímacích testů. „Tak to ano. Přijetí bez přijímaček je nesmysl, protože každá základní škola to má jinak,“ připustila kantorka.

Povinná matematika znovu ve hře

Chládek poté řekl, že do roku 2020 počítá s povinnou maturitou z matematiky, s její výukou je ale třeba začít už na základních školách. Právě počty dělají studentům středních škol největší problémy: v minulém roce z tohoto předmětu u maturity propadl každý pátý.

Ministr si také při příležitosti maturit vzpomněl na svou zkoušku dospělosti, kterou skládal z ruského jazyka.

„Zrovna bylo výročí Gagarina, tak jsem se naučil vše o Gagarinovi. Mezi tématy na písemný esej se však neobjevil. Naštěstí jedno z témat bylo Osobnost, která ovlivnila můj dosavadní život. Psal jsem o Gagarinovi a dostal jsem dvojku,“ pochlubil se Chládek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám