Hlavní obsah

Spravedlnost funguje, hodnotí politici odsouzení Janouška

Právo, Novinky, val, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Politici ve většině případů považují za správné, že byl podnikatel Roman Janoušek uznán vinným v případu, kdy v opilosti srazil ženu. K výši trestu se většinou vyjadřovat odmítají.

Foto: ČTK

Rekonstrukce nehody v pražské Vyskočilově ulici z 23. června 2012.

Článek

Místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek nechtěl komentovat výši trestu, protože mu to jako politikovi nepřísluší.

„Na druhou stranu kvituji, že soud dospěl k názoru vinen, protože jestliže podle informací které mám z médií, někdo přejede člověka, tak tam to zřejmé zavinění je,“ řekl Právu. „Oceňuji především to, že i jména, která jsou v té šedé zóně spjatá s politikou, se začínají stávat dotknutelnými. To je pozitivní správa,“ dodal Bartošek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) také odmítl trest komentovat.

„Pan Janoušek je známý kvazi lobbista. Já si myslím, že byl spíše výběrčí pražských politiků a byl zapleten do různých, řekněme speciálních obchodů v rámci VZP, zdravotnictví či pražského magistrátu. Pokud měl být nějakým způsobem vyšetřován, tak určitě v rámci tohoto rozpočtu. Bylo všeobecně známo, že všichni chodili k Myšákovi a tam se ty důležité věci řešily,“ podotkl Babiš.

Spravedlnost platí pro všechny, vítá Gazdík

„Pro mě tou zásadní zprávou z rozsudku je, že spravedlnost v České republice platí pro všechny bez ohledu na to, jaký majetek či politický vliv mají,“ komentoval rozsudek místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

„Jako politikovi mi nepřísluší komentovat konkrétní sazbu nebo výši, je to věcí důkazního řízení, soudu, státních zástupců a advokátů. Pro mě je zásadní zpráva – vinen. A z mého pohledu pan Janoušek je vinen. Řídit opilý a srazit člověka je hodno rozsudku vinen,“ dodal.

S touto tezí souhlasí i exprimátor Prahy a poslanec ODS Bohuslav Svoboda. „Jsem rád, že soud proběhl, a myslím si, že je správné, že pokud někdo udělá takovýto čin, tak dostane vyměřený trest jako takový. O jeho výši a rozsahu já nespekuluji, to je věc orgánů činných v trestním řízení. Ale to, že došlo k rozhodnutí, dává nějakou trestní sankci, to je zásadní věc,“ řekl Novinkám.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák odmítl hodnotit výši trestu, ale pousmál se nad snahou Janouškových advokátů. „Případ neznám detailně, abych posoudil, jestli je trest adekvátní, ale z laického pohledu se mi zdá, že ani ta armáda advokátů a soudních znalců mu příliš nepomohla, že možná podobně by to dopadlo i bez tohoto jeho úsilí,“ řekl.

Související téma:

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Předseda poslaneckého kubu komunistů Pavel Kováčik zhodnotil trest jako příliš mírný. „Tak jak byla ta kauza prezentována v médiích, tak mi ten trest připadá překvapivě nízký,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám