Hlavní obsah

Janoušek dostal za sražení ženy tři roky

Právo, Novinky, Josef Koukal, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal ve středu lobbistu Romana Janouška na tři roky do vězení za předloňskou dopravní nehodu. Pět let nesmí řídit. Vynesení rozsudku se podnikatel neúčastnil. Po dvou letech vyšetřování a soudních přelíčení tak padl verdikt v jedné z nejsledovanějších kauz. Stále ale není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Foto: ČTK

Roman Janoušek u soudu na archivním snímku z 16. července 2013

Článek

Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec čin kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví. „Evidentně o ní věděl. Reagoval na ni popojížděním,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku a dodal: „Věděl, že může způsobit vážný následek, spoléhal ale na náhodu, že ho nezpůsobí.“

Podle něj o pokus o vraždu nešlo, protože Janoušek nebyl v důsledku požití alkoholických nápojů schopen adekvátně reagovat na situaci. Janoušek by měl trest podle soudu strávit ve věznici s dozorem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková se odvolala v neprospěch Janouška. Trvá na kvalifikaci činu jako pokusu o vraždu. „Já se neztotožňuji s tou právní kvalifikací skutku. V souvislosti s tím považuji za velmi mírný i uložený trest odnětí svobody,“ trvá na svém státní zástupkyně.

Klient s tím není srozuměn, protože se necítí být vinen úmyslným trestným činem.
Janouškův advokát

Vlastní kvalifikaci Janouškova činu jako pokusu o vraždu prý nepovažuje za přestřelenou. „Rozhodně nikoliv,“ uvedla Kadeřábková. „Ano,“ odpověděla na dotaz, zda Janoušek použil auto jako vražednou zbraň. „Tím motivem bylo za každou cenu ujet z místa a neřešit předchozí dopravní nehodu,“ podotkla státní zástupkyně.

S argumentací, že Janoušek chtěl svůj vůz použít jako zbraň, se soud neztotožnil. „Jeho hlavní motivací bylo vyhnout se sociálnímu kontaktu s poškozenou, která s ním chtěla řešit předchozí dopravní nehodu,“ uvedl soudce.

Žalobkyně pro lobbistu původně navrhovala desetileté vězení. Podle zákona mu hrozil až osmnáctiletý pobyt ve vězení.

Policisté demonstrují sražení ženy pomocí figurínyVideo: Novinky

„Mezi nepřímým úmyslem a nedbalostí je velmi úzká hranice. Předpokládám, že klient se odvolá,“ podotkl k rozsudku Janouškův obhájce Vít Široký. Tříletý nepodmíněný trest prý Janoušek v žádném případě nepřijme.

„Klient s tím není srozuměn, protože se necítí být vinen úmyslným trestným činem. Bude-li to posouzeno jako nedbalostní jednání, měl by přicházet v úvahu podmíněný trest odnětí svobody,“ dodal Široký. Janoušek si rozsudek poslechnout nepřišel. Zda se zdržuje v České republice, prý jeho obhájce Široký neví.

Soud neargumentoval odposlechy 

Soud se ve zdůvodnění rozsudku vyhnul argumentaci odposlechy, které mu v úterý předložila státní zástupkyně. Ty by mohly u odvolacího soudu způsobit problémy. Byly totiž pořízeny v jiné trestní věci a vyžádány jiným, konkrétně olomouckým vrchním státním zastupitelstvím.

Kdyby v této věci nebyl Janoušek z ničeho obviněn, mohl by být důkaz právně nepoužitelný. Žalobkyně jimi dokazovala, že Janoušek o chodkyni před svým autem věděl. Povídal si o nehodě hned s několika lidmi těsně po ní. [celá zpráva]

Kubovcův senát se však k uzavření stejného závěru spokojil s důkazy, které měl už předtím - s výpověďmi svědků a znalců.

„Byl ve stavu zřetelné intoxikace alkoholem,“ podotkl Kubovec s tím, že do tohoto stavu se však Janoušek dostal sám, ačkoli nebyl závislý a dobře věděl, jaké na něj má alkohol účinky.

„Opětovně nereagoval na výzvy poškozené,“ uvedl předseda soudního senátu s tím, že ačkoli Janouškovi žena plácala do kapoty a musel ji tedy nejen vidět, ale i slyšet, nejprve do ní dvakrát najel a poté ji srazil. „Prudce akceleroval, ačkoli byla v koridoru jeho pohybu,“ konstatoval Kubovec. Ke srážce došlo při rychlosti šesti kilometrů v hodině.

Chytili ho až policisté  

Nehoda se odehrála 23. března 2012 v ulici Vyskočilova v Praze. Janoušek se svým porsche narazil do volva, které řídila 51letá žena. Podnikatel ale nezastavil a odjel, žena ho dohnala na křižovatce, kde si stoupla před auto. Janoušek ji srazil a ujel, policisté ho dohnali o několik ulic dál. Nadýchal přes dvě promile alkoholu.

Právníci obou stran se ještě před začátkem hlavního líčení dohodli na mimosoudním vyrovnání. Podnikatel vyplatil poškozené odškodné, v jaké výši ale nezveřejnil. Řidička se léčila několik měsíců.

Foto: Právo

Po několikaměsíčním vyšetřování bylo zahájeno hlavní líčení, kde obžalovaný podnikatel přečetl své prohlášení s tím, že ženu neviděl. Podle jeho slov měl také zranění na hlavě, které mohlo mít na nehodu vliv. Požádal rovněž soudce, aby se dalších stání nemusel účastnit. Předseda senátu mu vyhověl.

Revizní posudek 

Během líčení bylo předloženo několik odlišných znaleckých posudků, soudce proto rozhodl o zpracování revizního posudku. Ten znalci z brněnského ústavu dělali několik měsíců a v úterý ho představili soudu. Podle něj Janoušek ženu musel vidět.

„Nic mu nebránilo ve výhledu na chodkyni. Z jednání řidiče mohlo být i jí zřejmé, že o ní ví,“ uvedl v úterý u soudu spoluautor posudku Robert Sedlák. Podle něj nešlo v žádném případě o náhlé vstoupení ženy před Janouškovo auto. [celá zpráva]

Státní zástupkyně během úterního přelíčení také předložila policejní odposlechy, které policisté pořídili krátce po nehodě. Soudce i přes protesty advokáta Janouška i sražené ženy nahrávky připustil. [celá zpráva]

Janoušek po nehodě mino jiné volal své kamarádce. „Normálně cigoška, couvání zezadu, do mě bouračka. Čtyři sta novinářů, osmnáct policejních vozů, to je hrozná prdel tady,“ volal tehdy lobbista.

Anketa

Je podle vás tříletý trest vězení pro Romana Janouška adekvátní?
ano
6,4 %
ne, měl dostat nižší trest
2,3 %
ne, měl dostat vyšší trest
91,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19683 čtenářů.

Související téma:

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám