Hlavní obsah

Dryml odmítl pokutu za urážku lékaře, který přistával vrtulníkem

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Vladimír Dryml (nestr.) se odvolal proti rozhodnutí mandátového výboru horní komory, který mu za údajnou urážku jemenského lékaře uložil pokutu 20 tisíc korun. V odvolání, které má Právo k dispozici, Dryml namítá, že je výbor podjatý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Dryml

Článek

K incidentu došlo vloni v červnu ve vrchlabské nemocnici, kde je Dryml ředitelem. V areálu nemocnice totiž bez ohlášení přistával vrtulníkem jemenský lékař a Dryml mu údajně vzkázal, ať se vrátí, odkud přišel.

Senátorova slova lékaře rozčilila natolik, že se obrátil na policii. Přestupkové řízení Dryml jako senátor přenesl do parlamentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodoval jsem se podle svého vědomí a svědomí
senátor Pavel Trpák

Když mu však výbor Senátu uložil pokutu dvacet tisíc korun, Dryml hoj osočil, že je podjatý. Hned dva jeho členové, senátor Pavel Trpák a Miroslav Antl (oba ČSSD), jsou totiž zastupiteli Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem záchranné služby, pro kterou jemenský lékař pracoval. Antl je navíc zpravodajem případu.

„Dva ze senátorů však byli v evidentním střetu zájmů, a proto měli být z jednání o předmětné věci vyloučeni. Tím měl klesnout počet osob přítomných na jednání a oprávněných hlasovat na počet 5, tedy na počet, kdy již výbor není usnášeníschopný,“ namítl Dryml.

Trpák však jakoukoli podjatost odmítá. „Rozhodoval jsem se podle svého vědomí a svědomí. Vysvětlení pana doktora Drymla nebylo věrohodné,“ řekl Právu.

Dryml: Jsem znevýhodněn

Drymlovi se také nelíbí, že senátor se nemůže před disciplinárními orgány obrátit na orgány správního soudnictví. „Je tedy vůči ostatním občanům znevýhodněn a bezpochyby bude na Ústavním soudu, aby se touto věcí případně zabýval,“ napsal.

Po organizačním výboru Senátu žádá, aby se námitkou podjatosti mandátového výboru zabýval. O případu by mělo jednat plénum horní komory.

Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (nestr.) se domnívá, že věc je složitější a nelze jednoznačně soudit, zda je Dryml v právu.

„Nemohu jednoznačně říci, zda lze považovat senátora Antla a Trpáka v celé věci ve střetu zájmů. Je potřeba se nad tím déle zamyslet,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám