Hlavní obsah

Věci veřejné se hlásí u Úsvitu o 10 miliónů za „své“ poslance

Právo, Karolina Brožová

Čachry ve financích hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nejsou zdaleka u konce. Po nejasném vysvětlení odtoku peněz na Okamurův účet se o svůj podíl přihlásily i Věci veřejné. Za kandidaturu a posty svých poslanců chtějí po Úsvitu deset miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Úsvit získal v loňských volbách do Sněmovny čtrnáct křesel. Tři z toho obsadili poslanci z Věcí veřejných David Kádner, Olga Havlová a Karel Pražák.

Od státu získal Úsvit celkem 34,2 miliónu korun jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. S penězi dál Úsvit hospodaří a platí z nich mimo jiné kampaň pro volby do Evropského parlamentu, kterou pro něj zařizuje právě Okamura a nárokuje si za to za měsíce listopad a prosinec po 984 tisících korun.

Jenže právě to se poslancům Věcí veřejných přestalo líbit. I véčkaři totiž kandidují do Štrasburku s čestným předsedou Radkem Johnem a peníze by se jim hodily.

Ale uzavřít s Úsvitem smlouvu o finančním vyrovnání po případném úspěchu a zisku příspěvku od státu Věci veřejné před volbami jaksi zapomněly.

„My jsme vůbec nepředpokládali, že ty volby takhle dopadnou,“ řekla ve středu Právu místopředsedkyně VV a poslankyně zvolená za Úsvit Olga Havlová.

Zilvar: O vyrovnání nemůže být řeč

Teď se to snaží strana dohnat. K celé záležitosti v úterý svolala své grémium, a to dospělo k verdiktu. „Budeme se snažit, aby Věci veřejné za své poslance ty peníze dostaly. Je to asi deset miliónů za ty čtyři roky (volebního období),“ řekla Právu Havlová.

Předseda VV Jiří Kohout se kvůli tomu s Okamurou ještě nesešel. Tajemník Úsvitu Jan Zilvar Právu řekl, že hnutí žádné peníze Věcem veřejným určitě platit nebude. „Všichni lidé, kteří kandidovali za VV, kandidovali na kandidátce hnutí Úsvit a jsou součástí poslaneckého klubu hnutí Úsvit, takže o žádném finančním vyrovnání nemůže být řeč,“ řekl Právu.

Předseda kontrolního výboru Sněmovny Vladimír Koníček (KSČM) Právu potvrdil, že pokud se strany o finančním vyrovnání nedohodly ještě před volbami a nemají k tomu vůli teď, nezbývá než se obrátit na soud.

„Chtít můžou VV cokoli, ale příspěvek vyplácí ministerstvo financí a vyplácí to té straně, která kandidovala ve volbách,“ uvedl pro Právo.

„Za Okamuru ruku do ohně”

Poslušnost některých poslanců zvolených za hnutí Úsvit se začala Okamurovi hroutit ve chvíli, kdy prosáklo na povrch, že si z peněz hnutí posílá na účet své firmy nemalé částky. Konkrétně se jedná o dvě faktury v souhrnu za 1,9 miliónu korun.

„Nám ty faktury Okamura nevysvětlil, protože to vysvětloval na grémiu Úsvitu, a my jako členové VV nejsme na jednání pozváni,“ řekla Právu véčkařka Havlová.

Pořádek by si Úsvit měl ve svém účetnictví udělat i podle odborníků. „Politická strana by měla vysvětlit, jak co platí. Pakliže ten titul není podepřen dokumentací, tak to může po svém předsedovi strana vymáhat jako nezákonné obohacení,“ řekl Právu ekonom Michal Mejstřík.

Ale Úsvit se k ničemu takovému nechystá. „Výše faktur je limit včetně 21 procent DPH, který strana odsouhlasila jako hranici měsíčních nákladů na kampaně – tedy kampaň senátní na Zlínsku, letošní eurokampaň a podzimní komunální a znovu senátní kampaň,“ objasnil Zilvar.

Související témata

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

S vysvětlením jsou spokojeni i okamurovci. „Pan Okamura založil tuto firmu, pardon hnutí, a vzal si na to úvěr deset miliónů korun. Dal do toho nějaké peníze a ty chce zpět. Není na tom nic špatného, dal bych za něj ruku do ohně,“ řekl ve středu Právu poslanec Úsvitu Jaroslav Holík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám