Hlavní obsah

Poláci zaplavují české pošty balíky. Ušetří tisíce

Právo, Pavel Karban, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až stovku balíků denně odesílají Poláci, především e-shopové firmy z pobočky České pošty (ČP) u českotěšínského nádraží. Přepravní společnost kvůli nim musela dokonce nedávno zřídit novou přepážku, určenou výhradně pro odbavování hromadných zásilek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Třikrát týdně přijíždí Polák Krysztof Wesołovski na poštu do Českého Těšína poslat balíky.

Článek

Důvod, proč jezdí polské firmy posílat balíky do Česka, je jediný. Ušetří, a hodně. Rozdíl v ceně za poslání balíku do Česka z Polska proti odeslání z Česka do Česka je totiž veliký.

Zatímco za takzvaný balík do ruky, u něhož pošta garantuje dodání do druhého dne, o váze dvou nebo pěti kilogramů adresovaný do České republiky zaplatí odesílatel v Polsku 35, respektive 41 zlotých, což je v přepočtu asi 227 a 265 korun, u nás je to 103 a 115 korun. Poláci tak při cestě s více balíky na poštu urazí i více než sto kilometrů a ještě jim to stojí za to.

Třeba Krysztof Wesołovski přijíždí do Českého Těšína ze 130 kilometrů vzdáleného Zawiercie. „Pořád se to vyplatí. Přijíždím třikrát týdně a pokaždé posílám průměrně sedmnáct balíků. Naše firma obchoduje jak s českými firmami, tak zasíláme zboží přímo lidem,“ popsal Wesołovski.

Až donedávna museli lidé na poště Český Těšín 1 čekat před přepážkami ve frontách, mezi haldami balíků.

 Museli zřídit novou přepážku

Po urgenci místní radnice a stížnostech obyvatel změnila ČP systém odbavování hromadných zásilek a u služebního vchodu, hned u parkoviště, zřídila novou přepážku.

Zpracováváme přibližně 500 až 600 balíků týdně. Většinou se jedná o polské podavatele
mluvčí České pošty

„V roce 2013 navštěvovalo poštu pár stálých polských klientů s větším počtem zásilek. Všem jsme nabídli možnost tzv. smluvního podání, které není řešeno standardním podejem na přepážkách, ale mimo vestibul. Někteří klienti však na to nepřistoupili a podávali zásilky nadále na přepážce ve vestibulu pošty,“ vysvětlila mluvčí ČP Marta Selicharová.

Změnu pro podání pěti a více balíků najednou zavedla pošta od letošního ledna. „Takto zpracováváme přibližně 500 až 600 balíků týdně. Většinou se jedná o polské podavatele,“ dodala.

Obdobná situace jako v Českém Těšíně panuje i ve zbytku českého pohraničí. Podle mluvčí ČP dochází například na Českokrumlovsku nebo Prachaticku zcela běžně k tomu, že zákazníci z Německa či Rakouska podávají zásilky na našich poštách blízko hranic.

 Je to v celé ČR

„Vybírají si větší pošty, například Volary nebo Vyšší Brod, kde jim bez problémů přijmeme i větší množství zásilek. Jedná se především o listovní zásilky do Česka. Máme zkušenosti s tím, že zahraniční firmy využívají k podání i české občany, kteří u těchto firem pracují a za prací do ciziny dojíždějí,“ prozradila Selicharová.

Potvrdila, že obvyklý je i příhraniční styk se Slovenskem.

„Převážně jde o podání balíků, které je uskutečňováno pravidelně i nepravidelně. U některých zákazníků máme uzavřeny smlouvy o podání zásilek. Jedná se většinou o periodická podání řádu desítek až stovek kusů za měsíc. Pokud je mimořádně po-dáván větší objem, většinou se s podavatelem dohodneme na individuálním přístupu,“ sdělila.

Naopak v severních Čechách je situace jiná, hromadné po- davatele zásilek z Polska i Německa tamní pošty eviduji, ale podání řeší svozy na depa nebo v zázemí pošt například v Hrádku nad Nisou, Harrachově nebo Depo Liberec.   Třikrát týdně přijíždí Polák Krysztof Wesołovski na poštu do Českého Těšína poslat balíky.

Anketa

Jak posíláte objemnější zásilky?
Českou poštou
36 %
Jinou společností
20,3 %
Balíky neposílám
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4220 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám