Hlavní obsah

Máme jedinou ambici – vyhrát, řekl Telička

Právo, Jan Rovenský

Bývalý eurokomisař Pavel Telička jako lídr hnutí ANO do eurovoleb 2014 odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly chystané volební kampaně. Podle něj se hnutí pokusí potvrdit svoji pozici ze sněmovních voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Článek

Jak jste jako eurolídr ANO daleko s přípravou volební kandidátky?

V hrubých rysech jsem vedení strany se svou představou již seznámil, ale kompletní kandidátka by měla být schválena až 21. února. Tehdy chci také prezentovat koncepci kampaně, která se pak rozjede.

Budete jako Andrej Babiš rozdávat koblihy po celé republice?

Nepředpokládám, že bych rozdával koblihy, a ani si nemyslím, že je bude rozdávat někdo jiný. Půjde především o kontaktní kampaň. Když jsme ve sněmovních volbách měli heslo „Aby tady naše děti chtěly žít“, v té evropské by mohlo znít „Aby se naše děti v Evropě neztratily a aby se v ní prosadily“.

Chceme hlavně lidi přemluvit, aby vůbec k urnám přišli a aby nám mandát ke změnám, které hnutí získalo ve sněmovních volbách, potvrdili i při volbách do Evropského parlamentu (EP).

S Babišem jsme každý z trochu jiného těsta, ale to je jedině dobře

Řada problémů má totiž svoji národní i evropskou dimenzi, a ty nejde rozpojit. Chceme-li přispět ke změně poměrů v ČR, budeme se muset umět otáčet i na evropské úrovni. Pokud totiž chceme být silní doma, musíme být silní i v Evropě a musíme umět identifikovat zájmy ČR.

Brousíte si zuby na první místo?

Nemůžeme mít jinou ambici než volby vyhrát a pokusit se potvrdit pozici ANO ze sněmovních voleb. Určitě bych byl rád, kdyby se pořadí se soc. dem. tentokrát otočilo.

Stal jste se hlavní tváří kampaně ANO, Babiše jste podporoval i během sněmovní kampaně. Jaký máte vztah?

O vzájemné spolupráci jsme začali mluvit asi přede dvěma lety. Oba jsme lidé, které nejde snadno přesvědčit, takže jsem byl zpočátku velmi rezervovaný. Ale jak jsme se vzájemně poznávali, tak se to měnilo. To neznamená, že teď spolu chodíme na společenské dýchánky. Jsme každý z trochu jiného těsta, ale to je jedině dobře.

Měřeno tím, co říká a co pak udělá, k čemu se zaváže a co pak splní, a také s přihlédnutím k jeho určitému sociálnímu citu jsem zatím nenarazil na důvod, proč bych mu měl nedůvěřovat.

To, co vypěstoval ze země, se nikomu nepovedlo. Když vidím, jak komunikuje s veřejností či jak nastoluje témata, nemohu cítit vůči němu nic jiného než respekt. To ale neznamená, že s ním ve všem souhlasím nebo že se v určitých tématech nerozcházíme.

Kdo bude za ANO kandidovat?

Půjde vesměs o odborníky. Doufám, že v čelných pozicích uvidíme vyrovnaný poměr mužů a žen. Už se objevilo jméno Petra Ježka, který dříve působil ve funkci zástupce státního tajemníka pro evropské záležitosti a byl ředitelem sekce EU na ministerstvu zahraničí.

Na kandidátku chceme angažovat podnikatele, lidi z nevládních organizací, měl by za nás také kandidovat také vysoký vládní úředník i ti, kteří mají zkušenost s fungováním Bruselu a z dob českého předsednictví EU.

Evropská témata mají nejen národní, ale i regionální a komunální úroveň. Proto logicky budeme v kampani chtít profilovat politiky, a generovat si tak „kádrové rezervy“ pro skupinu komunálních a krajských politiků, případně jako kandidáty do senátních voleb.

Jakým programem chcete oslovit voliče?

Chceme změnit náš přístup k EU. Letos to bude deset let, co budeme členy Unie. I přes dosavadní neutěšené výsledky máme stále prostor a čas na zlepšení situace, posílení vlivu v Unii, využití výhod plynoucích ze členství i potenciál přispět k věcným řešením problémů EU všude tam, kde existují společné evropské zájmy. To ale neznamená, že bychom v řadě oblastí neměli kritický náhled.

Naším cílem je v EU zajišťovat zájmy ČR a jejích občanů. Budeme chtít zvyšovat konkurenceschopnost jako podmínky růstu, zaměstnanosti a životní úrovně například podporou liberalizace trhu či odstraňováním administrativních překážek, přispívat ke stabilnímu finančnímu prostředí, posilovat bezpečnost občanů v prostoru bez vnitřních hranic i roli EU ve světě.

Celý rozhovor s Pavlem Teličkou si můžete přečíst ve středečním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám