Hlavní obsah

Hašek a další oznámí, jak dál naloží se svými funkcemi

Právo, Novinky, mh, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Hašek a další poslanci ČSSD, kteří zároveň zastávají funkce hejtmanů, hodlají v úterý sdělit, jak budou dále postupovat ohledně výkonu svých funkcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

Nepotvrdila se původní informace, že oznámí rozhodnutí, který z mandátů si ponechají. Jen budou informovat o svých dalších krocích. „Zítra v Poslanecké sněmovně proběhne společná tisková konference poslanců ČSSD - hejtmanů, na které s kolegy Zimolou, Běhounkem a Novotným budeme avizovat náš další společný postup v otázce souběhu funkcí,“ sdělil Právu Michal Hašek s tím že další podrobnosti budou až na konferenci.

Hašek, který je zároveň například předsedou Asociace krajů, čelí dlouhodobě kritice kvůli kumulaci funkcí. Zejména proto, že patřil v minulém volebním období k největším absentérům ve Sněmovně.

Sobotka apeloval, aby si pospíšili

Zároveň hejtmanem i poslancem jsou také Jiří Zimola, Josef Novotný a Jiří Běhounek. Jako jediný z hejtmanů, kteří se po loňských volbách do Sněmovny stali poslanci, si mezi funkcemi vybral současný ministr vnitra Milan Chovanec, jenž v lednu opustil úřad hejtmana Plzeňského kraje.

Na poslance-hejtmany už před několika týdny apeloval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, aby se urychleně rozhodli, kterou funkci si ponechají. Krajský výkonný výbor ČSSD Jihomoravského kraje tehdy zareagoval tak, že doporučil Haškovi, aby počkal do konce dubna, což je lhůta daná doporučením ÚVV ČSSD. [celá zpráva] Možná je ale také varianta, že si jmenovaní i přes doporučení vedení strany oba mandáty ponechají.

Sobotka pro pobírání jediného platu

Naposledy se premiér po prvním jednání vlády zastal návrhu, podle něhož by tzv. kumulátoři veřejných funkcí pobírali plat pouze za jeden z těchto svých postů.

„Nedomnívám se, že bychom měli vysloveně zakazovat souběh funkcí ze zákona, ale pravděpodobně tam, kde je veřejná funkce doprovázena také tím, že představitel pobírá veřejné prostředky, například ve formě platu, měl by podle mého názoru pobírat pouze jeden plat za veřejnou funkci,“ prohlásil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám