Hlavní obsah

Zelení zahájili sjezd, po dvou letech si zvolí nové vedení

V pražském hotelu Olympik Artemis začal v sobotu v poledne dvoudenní sjezd Strany zelených. Hlavním bodem sobotního programu bude volba předsedy, v níž se utkají dosavadní šéf strany Ondřej Liška a předseda její pražské organizace Petr Štěpánek. Delegáti zvolí také první místopředsedkyni. Neděle bude ve znamení volby nového předsednictva.

Foto: Petr Janiš, Právo

Současný předseda strany Ondřej Liška se pokusí post v čele zelených obhájit.

Článek

Za favorita volby předsedy strany je považovaný Liška, který byl v letech 2007 až 2009 ministrem školství ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Do čela strany se dostal  v prosinci 2009, tehdy nahradil Martina Bursíka.

Bez šancí ale není ani Štěpánek, který za pražského primátora Pavla Béma (ODS) zastával post radního pro životní prostředí. Není jasné, jakou má ve straně podporu, pravděpodobně za ním stojí poměrně silná skupina kolem exministryně školství Dany Kuchtové a jihočeské organizace.

Měli by ho podporovat i někteří levicově zaměření straníci i část příznivců bývalého šéfa strany Bursíka, který se se zelenými rozešel a založil vlastní stranu.

Neúspěchy ve volbách

Strana vypadla z nejvyšší politiky po sněmovních volbách v roce 2010, kdy nepřekročila pětiprocentní hranici, a nedostala se tak do Sněmovny. Má ale zastoupení v Senátu. V roce 2012 na její kandidátce uspěla bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Zelení společně s KDU-ČSL a Pirátskou stranou podporovali také úspěšnou kandidaturu senátora Libora Michálka v Praze 2.

V předčasných sněmovních volbách strana na poslanecká křesla opět nedosáhla, získala 3,2 procenta hlasů. Ve volbách překročili tříprocentní hranici, a mají tak nárok na pravidelné státní příspěvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám