Hlavní obsah

Studenti natočili propagační video univerzity, ve kterém se souloží

– Opava
Právo, Denisa Telaříková

Slezská univerzita v Opavě je v šoku. Na internetu se v pondělí objevil studentský videoklip propagující školu, ve kterém je zachycen první den studenta na půdě školy, kde se souloží na pánské toaletě.

První den na slezské univerzitě v Opavě

 
Článek

Video vzniklo v rámci soutěže Slezské univerzity, kterou vyhlásil rektor školy. Cílem soutěže bylo vytvořit reklamní školní video, které by nalákalo další uchazeče o studium. Když však komise toto soutěžní video studentů multimediální techniky uviděla, razantně ho odmítla. Soutěž byla nakonec i zrušena. Studenti se však nedali a svůj výtvor zveřejnili na internetu. Škola se od takovéto propagace důrazně distancuje. Jenže video se pomalu stává hitem internetu a šíří se po sociálních sítích.

„Na internetu byl 20. ledna zveřejněn videoklip posluchačů studijního oboru multimediální techniky Aleše Brunclíka a Jindřicha Mižďocha, jímž se oba jmenovaní zúčastnili oficiální soutěže Slezské univerzity v Opavě o promovideo. Jejich klip ovšem nebyl pro kontroverzní obsah ani odborným týmem posuzovatelů, ani laickou porotou sestavenou ze středoškoláků vybrán a soutěž byla posléze zrušena,“ sdělil Právu mluvčí Slezské univerzity Ivan Augustin.

Překvapilo nás, jak je dnes zobrazení sexuálního aktu stále kontroverzním tématem

Dodal, že univerzita se proto od svévolného zveřejnění videoklipu autory na internetu distancuje a nechce s ním být vůbec spojována.

Negativní reakce čekali

Studenti, kteří video natočili, předpokládali, že v soutěži neuspějí. „My jsme předpokládali, že naše video v soutěži neuspěje, ale byli jsme zvědaví na reakce univerzity a studentů. Tušili jsme, že video mnoho lidí zaujme a očekávali jsme především negativní reakce,” sdělila Novinkám produkční videa Lucie Gurecká.

Video prý bylo koncipováno jako recese. „Přiznáváme, že nás překvapilo, jak je dnes zobrazení sexuálního aktu stále kontroverzním a palčivým tématem,” doplnila.

Studenty mrzí, že se nepřihlásila kvalitní videa a soutěž musela být zrušena. Oni sami nevědí o tom, kdo další se zúčastnil a zda vůbec někdo.

Studenti video pojali jako recesi

Vedení školy se bojí poškození dobrého jména univerzity

„Vedení školy vyjadřuje politování nad neodpovědným přístupem obou studentů a je si vědomo možných negativních dopadů poškozujících dobré jméno Slezské univerzity a její mediální obraz. Na druhé straně nahlíží na vzniklý mediální výstup jako na vyjádření částečně recesistického a studentům vlastního přístupu k němu,“ doplnil ještě mluvčí školy.

„Domnívám se, že takovýmto způsobem bychom neměli lákat zájemce ke studiu. Že se toto video dostalo na internet, je věcí studentů, problém vidím v tom, že tam figuruje hlavička Slezské univerzity, což může vyvolat dojem, že jde o oficiální prezentační materiál univerzity. Studenti sice v úvodu projekce uvedli, že toto video nebylo komisí přijato a doporučeno k oficiální prezentaci, ale nepozorný divák to může vnímat jinak,“ reagoval pedagog Slezské univerzity Jiří Siostrzonek, který také zasedal v komisi, jež soutěžní studentské video odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám