Hlavní obsah

Na Zlínsku a Uherskohradišťsku volí senátora po Okamurovi

Právo, jr

Devět uchazečů chce vystřídat Tomia Okamuru v jeho bývalém senátorském křesle za volební obvod č. 80 v části Zlínska a Uherskohradišťska. V pátek ve 14 hodin zde začalo první kolo doplňovacích voleb do Senátu, volby provází malý zájem voličů.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Lidé v Luhačovicích na Zlínsku volili 10. ledna v prvním kole doplňovacích voleb do Senátu.

Článek

Okamurův mandát, získaný v říjnu 2012, zanikl v okamžiku, kdy byl Tomio Okamura za Úsvit přímé demokracie v loňských předčasných parlamentních volbách zvolen poslancem.

Na senátora nyní v regionu kandiduje lékař Pavel Talaš, otec Okamurovy přítelkyně. Talaš sice tvrdil, že kandiduje s podporou hnutí ANO, to však oficiálně podporu nepotvrdilo.

ČSSD nasadila do voleb bývalou krajskou radní Milenu Kovaříkovou, kterou za ČSSD podpořil předseda Bohuslav Sobotka. ODS vyslala jako svého kandidáta bývalého hejtmana Libora Lukáše. Za KDU-ČSL kandiduje starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. KSČM vybrala za svého kandidáta zlínského zastupitele Radomíra Rafaju.

O senátorské křeslo se uchází i předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Jana Juřenčáková, která byla v barvách STAN v regionu senátorkou před Okamurou. Nyní je zapsána jako kandidátka hnutí Nezávislých. STAN a Zlínské hnutí nezávislých nominovalo hudebnici Zuzanu Lapčíkovou, kterou podpořila i TOP 09 a také Strana zelených.

Česká pirátská strana navrhla bývalého pracovníka zlínského magistrátu, aktivistu Luďka Maděru ze Zlína. Za Stranu svobodných občanů se o mandát senátora pokouší usilovat živnostník z Otrokovic Jiří Remeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám