Hlavní obsah

Nejlepší koaliční dohoda za 23 let, plesají odbory nad rodící se vládou

Novinky, jas

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) oceňuje programové prohlášení rodící se koaliční vlády. Podle místopředsedy ČMKOS Václava Pícla směřují záměry stran k prioritám odborů. Předák odborového svazu KOVO Josef Středula označil materiál za nejlepší koaliční dohodu za posledních 23 let. Klade si však otázky, jak chce vláda svůj program financovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Martin Fassmann, Václav Pícl a Josef Středula

Článek

Odbory oceňují záměr vlády napravit reformní chyby minulých kabinetů a jsou spokojeny například se záměrem navýšit minimální mzdu. Kladný postoj mají rovněž k boji proti daňovým únikům, prorůstovým opatřením či k záměru na vyřešení penzijní reformy.

Pícl přivítal i záměr budoucího kabinetu obnovit sociální dialog a věří, že programové prohlášení vláda projedná i s partnery na tripartitě.

Středula konstatoval, že jde o „nejlepší koaliční dohodu za 23 let”. Zdůraznil však, že ač vypadá smlouva lákavě, „zatím je to jen dohoda – nic více, nic méně“.

Položil si rovněž otázku, zda vláda bude mít na svůj program dostatek prostředků, když nechce zvyšovat daně ani zadlužení země nad tři procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám