Hlavní obsah

Sobotka začal jednat o rozdělení funkcí ve Sněmovně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf vítězné soc. dem. Bohuslav Sobotka zahájil „kolečko“ jednání s představiteli jednotlivých stran zastoupených ve Sněmovně o budoucím uspořádání dolní komory. Rozhodl se nečekat na to, až si klub ČSSD zvolí nového předsedu místo Jeronýma Tejce, který ohlásil svou rezignaci na příští týden, a vzal vyjednávání do svých rukou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Jako první se sešel spolu s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem, kterého doprovodila místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá. „Šlo zatím spíše o informativní schůzku, neboť soc. dem. ještě nemá dojednanou případnou koalici,“ řekl Právu Filip.

Komunisté již od voleb připouštěli větší počet místopředsedů komory – pět. Ostatní strany se přiklánějí ke čtyřem, což znamená, že některé strany svého zástupce ve vedení komory mít nebudou.

„My budeme navrhovat pět místopředsedů. Ale pokud bude rozhodnuto, že budou pouze čtyři, tak to budeme respektovat,“ řekl Právu Filip.

Místo ve vedení Sněmovny komunisté chtějí

KSČM jako nejsilnější opoziční strana se o post ve vedení Sněmovny určitě ucházet bude. O rozdělení jednotlivých výborů se podle Filipa zatím nejedná, neboť není jasné, jaká bude vládní sestava. „Pokud bude koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, pak budeme žádat předsednictví takových výborů, kde budeme moci uplatnit kontrolní opoziční funkci,“ řekl Filip s tím, že by šlo nejspíš o výbor rozpočtový a kontrolní.

KSČM by vzhledem ke svému volebnímu výsledku a podle zásady poměrného zastoupení, na kterém se s ČSSD shodla, mělo připadnout vedení tří výborů, jedné komise a jedné stálé delegace do mezinárodních parlamentních institucí.

„Budeme požadovat vznik stálé komise pro Ústavu ČR. Koncem minulého volebního období vzniklo tolik nešťastných nápadů, že je třeba zajistit případné změny ústavy s širší perspektivou než jen pro jedno volební období,“ prohlásil Filip.

Jednal i s Okamurou

Na jednání se zástupci KSČM navázala schůzka s šéfem hnutí Úsvit Tomiem Okamurou. Ten ji stejně jako Filip označil za informativní.

Podle obou účastníků se hovořilo zejména o rozdělení výborů mezi jednotlivé strany. Jak uvedl Okamura, jeho hnutí by na základě výsledků mohlo obsadit vedení jednoho z výborů. Nespecifikoval jaký, pouze poznamenal, že by měli zájem o některý z odborných výborů.

Při příchodu na schůzku šéf Úsvitu uvedl, že chce probrat se soc. dem. podporu jejich návrhu zákona o obecném referendu. „Potřebujeme podporu, protože s našimi čtrnácti poslanci zákon sami neprosadíme,“ uvedl.

TOP 09 chce zahraniční výbor

Také podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bude rozdělování funkcí ve Sněmovně záviset na tom, jaká vznikne vládní koalice. Řekl to ve čtvrtek odpoledne po setkání s Bohuslavem Sobotkou.

TOP 09 se podle něho bude ucházet o místopředsednický post a jeho strana bude mít zájem o zahraniční výbor, jehož předsedou by se stal právě Schwarzenberg. „Bavili jsme se o Ústavě, pomlouvali všechny kolegy, byl to dobrý rozhovor,“ konstatoval Schwarzenberg po schůzce, na niž jej doprovodil místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Řeč přišla i na církevní restituce, jejichž zastáncem právě TOP 09 je. Podle Schwarzenberga by Česká republika ztratila věrohodnost, kdyby smlouvy, které před krátkou dobou podepsala, chtěla nyní vypovědět či změnit. „Není firma na světě, která rozešle svým obchodním partnerům poselství: vyměnili jsme ředitele, tudíž smlouvy, které jsme s vámi uzavřeli, neplatí. Taková firma by skončila ihned v konkursu. Věřím, že my se nebudeme takto chovat,“ dodal Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám