Hlavní obsah

Sobotka: Rezignace Haška a Tejce by byla dostatečnou reakcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek v České televizi řekl, že rezignace Michala Haška a Jeronýma Tejce na funkce by byla dostatečnou reakcí na situaci ve straně. Hašek je prvním místopředsedou strany, Tejc šéfem poslaneckého klubu. V pátek ráno zasedá grémium strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Hašek ani Tejc na jednání nedorazili, na devátou hodinu ale svolali tiskovou konferenci. Je možné, že na ní rezignaci oznámí.

Funkci místopředsedy strany ve čtvrtek večer položil Zdeněk Škromach. Zdůvodnil to tím, že chce uklidnit situaci ve straně, která kvůli sporům není schopna vyjednávat o vládě.

Grémium a v neděli i ústřední výkonný výbor by měly jednat o přípravě mimořádného sjezdu strany, který by podle Sobotky měl být 22. února. Radiožurnálu řekl, že do té doby už nebude strana místo po Zdeňku Škromachovi nahrazovat.

Krize v ČSSD začala poté, co grémium strany vyzvalo Sobotku, aby rezignoval na post předsedy strany a odvolalo ho z vyjednávacího týmu. Pak se ukázalo, že akci předcházela schůzka s prezidentem Milošem Zemanen, která proběhla ihned po volbách. Muži, kteří se proti Sobotkovi postavili, ale nezískali podporu, krajské konference se v posledních dnech postavily spíše za Sobotku.

Na post v předsednictvu strany už mimo Škromacha rezignoval jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z účastníků schůzky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám