Hlavní obsah

Škromach v přímém přenosu rezignoval na post místopředsedy ČSSD

Praha
Aktualizováno

Zdeněk Škromach ve čtvrtek večer oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ČSSD. V pořadu Hyde Park České televize přečetl prohlášení.

Škromach oznámil rezignaci v České televiziVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Na začátku pořadu požádal moderátora Daniela Takáče, aby mohl přečíst prohlášení.

"Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolím si z tohoto místa rezignovat na místopředsedu ČSSD,“ řekl následně.

Potřebné formality k rezignaci prý vyřídí v pátek ráno.

Škromach podle svých slov chce uklidnit situaci v sociální demokracii a dát možnost lidem v ČSSD vyjednat vládu.

Řekl, že stejná aktivita, která teď probíhá kolem předsedy Bohuslava Sobotky, by měla probíhat i kolem volebního výsledku strany. Řekl také, že z výsledku vyvodil osobní odpovědnost.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zdeněk Škromach

„Máte pocit, že vypadám jako pučista nebo zrádce? Člověk, který pro sociální demokracii odpracoval 15 let a vyhrál několik voleb?“ vyjádřil se Škromach k označení, kterého se jemu a dalším účastníkům tajné schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech v poslední době dostává.

Střet se připravoval

Škromach také naznačil, že povolební střet obou hlavních křídel strany byl dlouhodobě připravován aparátem Lidového domu, který neúspěch ve volbách přičítal snaze zemanovského křídla rozložit ČSSD zevnitř.

„Pokud jde o Jeronýma Tejce, jsem přesvědčen, že by měl pokračovat ve funkci předsedy poslaneckého klubu,“ řekl Škromach s tím, že Tejc byl zvolen ve chvíli, kdy už všechny informace o lánské schůzce byly známy. To ale není přesné, Tejc byl zvolen v úterý 29. října, účastníci schůzky se k ní ale přiznali až o den později, do té doby tvrdili, že je to fáma a že žádná schůzka se nekonala.

Hašek a Tejc vystoupí s prohlášením

V pátek ráno zasedne i grémium ČSSD.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Na devět hodin už oznámili separátní tiskovou konferenci šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc a první místopředseda Michal Hašek. Vzhledem k situaci a podpoře šéfa Bohuslava Sobotky v krajích je možné, že i oni oznámí konec ve funkcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám