Hlavní obsah

Rath neuspěl ani u Nejvyššího soudu, imunita ho nechrání

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý poslanec David Rath může být dál žalován a stíhán za korupci v souvislosti s údajně zmanipulovanými zakázkami ve Středočeském kraji a tamních nemocnicích. Nejvyšší soud nyní nevyhověl jeho návrhu a rozhodl, že Rath „není vyňat z pravomoci orgánů činných v trestním řízení“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

„Trestní řízení ve věci zločinu přijetí úplatku tedy může i nadále pokračovat,“ sdělil v úterý v tiskové zprávě mluvčí soudu Petr Knötig.

Bývalému hejtmanovi se tak nepovedlo dosáhnout toho, co se povedlo před několika dny v případě jeho někdejších kolegů ze Sněmovny z řad ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. U nich naopak soud konstatoval, že je policie a žalobci nemohou stíhat za skutky, které měli spáchat v době svých poslaneckých mandátů. Jejich případ se týká zisku postů ve státem řízených firmách výměnou za složení funkce zákonodárců.

„Nejvyšší soud neshledal důvody, které by vedly k rozhodnutí o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Obviněný byl vydán k trestnímu řízení v souladu s platným zákonným ustanovením. Současně je třeba uvést, že trestná činnost, z níž je obviněný bývalý poslanec podezřelý, nesouvisí s výkonem mandátu poslance,“ doplnil Knötig.

Proti tomuto rozhodnutí není opravný prostředek přípustný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám