Hlavní obsah

TOP 09 chce podmínit sociální dávky povinností rodičů komunikovat s učiteli

Právo, dan

TOP 09 by chtěla donutit rodiče problematických žáků, aby museli komunikovat s učiteli. Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové jedině vzdělání může pomoci dětem např. z vyloučených lokalit, aby se v životě uplatnily.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference TOP09, v popředí Helena Langšádlová.

Článek

„Ti, co přijímají sociální dávky, by měli povinnost spolupracovat se školou. I za cenu sankce, že by nedostávali dávky,“ řekla Langšádlová na tiskové konferenci, na které představila priority TOP 09 v oblasti školství a sociálních věcí.

Dodala, že je to jeden ze způsobů - kromě toho, že by pedagogové měli dostat přidáno - jak zvýšit autoritu učitelů.

Povinná maturita z matematiky

Strana by také chtěla zvýšit atraktivitu učňovského školství a středních odborných škol. „Firmy, které budou přijímat učně a studenty na odborné praxe, získají daňové úlevy,“ uvedla Langšádlová.

Středoškoláci a učni by měli více podle TOP 09 jezdit na zahraniční pobyty. Možnost odjet na půlroční pobyt by měla mít až třetina studentů. Financovat by je strana chtěla z evropských fondů.

TOP 09 dále navrhuje povinnou maturitu z matematiky. „Předpokládám, že základy matematiky se naučí každý,“ uvedla Lanšádlová.

Otázku školného strana před letošními volbami potlačila. Podle Langšádlové by případná finanční spoluúčast studentů záležela na rozhodnutí samotné vysoké školy a měla by se týkat hlavně studentů, kteří si chtějí prodloužit studium.

Školné by mohly také univerzity vybírat za obory, které jsou mezi studenty oblíbené, ale nejsou tolik společensky potřebné. Langšádlová např. zmínila obor egyptologie.

Mateřská podle předchozího platu

TOP 09 chce také prosazovat, aby se mateřská odvíjela podle předchozího platu a nebyla omezena. “Chceme tímto krokem motivovat ženy s vyššími příjmy, aby se nebály mít děti a opouštět svou kariéru s tím, že přijdou o finanční zajištění,” uvedla Langšádlová.

Dalším navrhovaným bodem je společné sociální pojištění manželů, díky kterému se mají srovnat důchody mezi manžely. “Zajistí se tak důstojnější postavení pro toho partnera, který vychovával děti a obětoval svoji kariéru. Z větší části se to bude týkat žen, které navíc v průměru žijí zhruba o pět let déle než muži, takže jim navíc v případě ovdovění připadne vyšší důchod,” poznamenala Langšádlová.

Daňově mají být zvýhodněny komunitní školky (zřizované spolky, iniciativami, obcemi i firmami) podobně, jak to řešil neschválený zákon o dětské skupině. Podobně by ale byla zvýhodněna i rodičovská výpomoc při hlídání, kde by mohly vznikat i malé skupiny čtyř až pěti dětí. “Chceme nabídnout více alternativ. Vycházíme z toho, že rodina je odpovědná a rodiče nejlépe vědí, komu svěří své dítě,” sdělila Langšádlová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám