Hlavní obsah

Soud řeší kauzu Opencard, na lavici obžalovaných usedlo pět magistrátních úředníků

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtením rozsáhlé obžaloby začalo v pondělí napodruhé hlavní líčení v prvním případu souvisejícím s kartou Opencard. Na lavici obžalovaných zasedlo pět někdejších zaměstnanců pražského magistrátu v čele s bývalým šéfem odboru informatiky Ivanem Seyčkem kvůli zakázce na servisní kartové centrum, kterou získala firma Haguess.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a závazných pravidel hospodářského styku hrozí Seyčkovi a Jiřímu Chytilovi až osm let vězení, ostatním o něco méně.

K řízení se jako poškozený přihlásil pražský magistrát s požadavkem na odškodné ve výši 73 miliónů korun. O tom, jak rozsáhlá je kauza, svědčí i fakt, že za pětičlenným soudním senátem je uloženo zhruba dvacet velkých krabic se spisem k tomuto případu.

Soudce chce během pondělí vyslechnout všech pět obžalovaných, zatím stihl jen Ladislav Kendíka, který jakoukoli vinu odmítl a na dotaz Práva dokonce uvedl, že se „cítí být obžalobou dotčen“. Byl jedním z členů hodnotící komise, která vybrala firmu Haguess jako jediného uchazeče o zakázku. Tvrdí, že vše bylo v souladu se zákonem a nijak předražené.

Úsměvy u účastníků řízení i veřejnosti vyvolávala žalobkyně Dagmar Máchová, která firmu Haguess při čtení obžaloby opakovaně přejmenovala na jednoho známého výrobce dětských plen.

Soudce Říha vyloučen pro podjatost

Státní zástupkyně viní pětici mužů z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž hlavnímu městu způsobili škodu v řádu desítek miliónů korun.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jednání vede soudce Alexander Sotolář. Původně měl trestnímu senátu předsedat Jiří Říha, který však byl z projednání případu vyloučen kvůli podjatosti. Jeho manželka Alice totiž zastupuje jednoho z obviněných v související kauze, v níž policie kvůli opencard stíhá desítku současných i bývalých pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce ve funkci Tomáše Hudečka (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám