Hlavní obsah

Na Dny NATO přiletí Ruslan přímo z Afghánistánu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V duchu 20. výročí založení České republiky se ponesou letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR 2013. Ty se uskuteční v sobotu 21. a neděli 22. září na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Největšími taháky 13. ročníku pak má být společný česko-slovenský průlet taktického letectva, čerpání paliva za letu, transportní letoun An-124 Ruslan nebo letecká akrobacie v podání španělských a tureckých pilotů.

Foto: René Chvalina, Právo

An-124 Ruslan

Článek

Účast na největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě potvrdily vojenské a policejní jednotky ze 16 států. „Dny NATO v Ostravě pro nás nejsou jen letové ukázky, ale chceme představit celou Armádu ČR, pozemní síly jako takové,“ upozornil velitel Vzdušných sil Armády ČR Libor Štefánik.

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun An-124 Ruslan na archivních záběrech

Návštěvníci se podle něj mohou těšit  na celou škálu nejen české techniky ve vzduchu. „Po oba dny bude vždy jednou k vidění společný česko-slovenský průlet, kterého se zúčastní letouny JAS-39 Gripen, MiG-29, L-159, L-39 a vrtulníky Mi-24, Mi-171 a slovenský Mi-17,“ prozradil a dodal, že k vidění bude i dynamická ukázka letounu An-124 Ruslan, který do Mošnova přiletí v pátek 20. září přímo z Afghánistánu, nebo demonstrace čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules.

Foto: Armáda ČR

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Mezi zahraničními účastníky lidé v Mošnově uvidí španělskou akrobatickou vrtulníkovou skupinu Patrulla ASPA létající na strojích EC 120 Colibri, akrobatickou skupinu Turkish Stars nebo vystoupení historické letky švédského letectva, která do Mošnova zavítá se stíhacími letouny Saab AJS 37 Viggen a J29F Tunnan.

Kromě velkého množství dynamických i statických ukázek bude na letošních Dnech NATO připravena také výstava válečné korespondence. „Lidé se mohou těšit i na tradiční doprovodný program přímo v Ostravě. Ve čtvrtek se v Minikině uskuteční den s Dokumenty ČT a v pátek bude beseda s piloty v Domě knihy Librex,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám