Hlavní obsah

Rozzlobený Hašek se pustil do Zaorálka kvůli kandidátce na severní Moravě

Právo, jov, plk

Další pokračování má aféra, kterou uvnitř ČSSD vyvolal předseda strany v Moravskoslezském kraji a ostravský primátor Petr Kajnar, jenž se soudně brání výsledné podobě moravskoslezské kandidátky, na kterou se nedostal. Kajnara, mimochodem svého bývalého švagra, totiž nepřímo podpořil místopředseda strany Lubomír Zaorálek, za což dostal sprchu od prvního místopředsedy soc. dem. Michala Haška.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda ČSSD Michal Hašek a místopředseda strany Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek se nepřímo postavil za Kajnara, když řekl, že pokud chce sociální demokracie být dostatečně silná k nápravě poměrů, do nichž ČR uvrhla pravicová koalice, musí sázet na týmovou spolupráci a neplýtvat osobnostmi, které mohou straně pomoci oslovovat co nejširší okruh voličů. Nezastíral, že stál o to, aby Kajnar na kandidátce byl.

„Zmínil se mi počátkem týdne, že něco takového chystá. Snažil jsem se ho přesvědčit, že to je mylné rozhodnutí, a mrzí mě, že to podal,“ sdělil místopředseda strany a zopakoval, že není vhodné řešit u soudu politické spory či neúspěchy.

„Lídr nehnul prstem“

Svým vyjádřením vyvolal Zaorálek prudkou reakci Haška. Toho překvapilo, že se nyní Zaorálek nepřímo za Kajnara postavil.

„Je to pro mě velké překvapení. Lubomír Zaorálek na jednání předsednictva a ústředního výkonného výboru, když se schvalovaly kandidátky, nehnul prstem a nenavrhl žádnou změnu. Současné vyjádření je proto zcela nepochopitelné,“ řekl Právu Hašek.

„Doufám, že Lubomír Zaorálek jako lídr moravskoslezské kandidátky vše dostatečně vysvětlí voličům, tak aby nebyl ohrožen volební výsledek ČSSD,“ dodal Hašek.

Upozornil také na to, že kandidátka bez Kajnara prošla i s podporou předsedy strany Bohuslava Sobotky a Zaorálka.

Bývalí švagři

Toho pojí s Kajnarem nejen členství v ČSSD. Zaorálek je jeho bývalým švagrem. Právě na to ve čtvrtek upozornila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

„Stala se věc nevídaná, ostravský primátor Kajnar se pokouší o rekord. Na vlastní stranu podává žalobu, protože jej neumístila na kandidátku do Poslanecké sněmovny. Myslím, že by nebylo od věci, kdyby mu bývalý švagr Zaorálek vysvětlil, že vztek a žaloby nic nevyřeší,“ uvedla v prohlášení.

„Připadá mi to, jako když se malí kluci na písku rvou o bábovičku. Nicméně lásku stranických kolegů a jejich uznání nelze získat soudní cestou,“ dodala Vostrá.

Moravskoslezský region je přitom pro volební výsledek ČSSD klíčový – má v něm tradičně podporu a navíc patří počtem voličů mezi čtyři rozhodující v zemi. Hádky a zatahování soudu do vnitřních sporů by stranu mohly výrazně poškodit.

Vysvědčení za Baník?

Kajnar v polovině srpna propadl při nominacích na jednání okresního výkonného výboru (OVV) soc. dem. v Ostravě. Nejprve neuspěl v boji o post ostravské jedničky se současným ostravským šéfem ČSSD a poslancem Adamem Rykalou, který dostal všech 15 hlasů, a pak Kajnara OVV nezařadil ani jako svoji dvojku.

Nakonec se krajský šéf strany nedostal na moravskoslezskou kandidátku ČSSD vůbec. Podle informací Práva mu tak dali členové výboru „vysvědčení“ za jeho vystupování na jednáních OVV či postoj v kauze nákupu fotbalového stadiónu na ostravských Bazalech.

„Jde o jeho zhrzené ambice,“ řekl zdroj blízký Lidovému domu. „Nikdo nezná meritum té žaloby, co žaluje nebo koho žaluje. Procesní věc žalovat nemůže, neboť k ní vydaly stranické orgány volební řády,“ míní.

Anketa

Uškodí vnitřní spory ČSSD v nadcházejících předčasných volbách?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
Celkem hlasovalo 7523 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám