Hlavní obsah

Babiš a Okamura uzavřeli pakt o neútočení

Právo, Jan Rovenský

Dvě nová ambiciózní hnutí, která si brousí zuby na poslanecké lavice – Ano 2011 miliardáře Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury – podle informací Práva mezi sebou uzavřela dohodu, která by se dala nazvat paktem o neútočení. Obě strany totiž loví ve stejném rybníku nespokojených voličů, který se po posledních otřesech na politické scéně rozrůstá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miliardář a šéf potravinářského gigantu Andrej Babiš

Článek

A podle politologů to budou právě Okamura a Babiš, jejichž hnutí budou rozzlobené voliče svou ostrou rétorikou oslovovat. Opakovat by se tak mohla situace z voleb 2010, kdy malé strany uzmuly velkým partajím cenná procenta a ČSSD připravily o jasné vítězství.

„Mluvili jsme o tom, že o sobě nebudeme lhát, pomlouvat se a vzájemně se nepravdivě dehonestovat. Když jsem Babišovi navrhl, abychom se domluvili, že nebudeme překrucovat fakta a vzájemně o sobě lhát, neváhal ani vteřinu. Prostě jsme si řekli, že budeme vést korektní, slušnou kampaň,“ prozradil včera Právu Okamura.

Na dotaz, zda se na něčem podobném dohodl i s jinými lídry stran řekl: „Nebylo s kým.“

„Většina ostatních předsedů se se mnou nechce bavit. Ale nemám obavy po předchozích zkušenostech, že by byla nějaká špatná kampaň ze strany lídra KSČM Vojtěcha Filipa,“ dodal Okamura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Tomio Okamura

Ten svoje vztahy s Babišem označil jako korektní. Odmítl ale, že by zvažoval nějaké volební spojenectví s Ano 2011. „Konzultujeme věci a setkáváme se. Ale o spolupráci nebyla řeč,“ doplnil.

Podle senátora ho přípravy na předčasné volby zaměstnávají naplno, schůzky má během dne rozplánovány po půlhodinách. „Do hnutí se nám také hlásí lidé, aniž bychom je k tomu vůbec vyzývali,“ řekl.

Billboardy Ano 2011 zaplavily celou zemi

Okamura nechtěl prozradit, kdo za jeho hnutí – kromě například poslance Radima Fialy (dříve ODS), který odešel při hlasování o důvěře Rusnokově vládě ze Sněmovny – bude kandidovat. „Trochu nás vývoj zaskočil, takže připravujeme marketing a filozofii volební kampaně. Přemýšlíme také o kandidátkách, abychom je namíchali tak, aby to bylo co nejlepší,“ dodal.

Na předčasné volby se začalo chystat i Babišovo hnutí. „Ano 2011 nepředstírá, že předčasné volby jsou pro hnutí výhodou. Do politiky jsme vstoupili teprve nedávno. Plně ale respektujeme a chápeme oprávněné volání většiny voličů, aby se uskutečnily co nejdřív,“ uvedla včera strana v prohlášení.

„Výměna jedné zkompromitované garnitury za druhou nemůže přinést této zemi skutečnou změnu. ODS, ČSSD, TOP 09, VV, KSČM a ostatní polistopadové strany nesou hlavní díl odpovědnosti za totální rozklad. To, co ohrožuje demokracii v naší zemi nejvíc, je právě jejich selhání. Jistota skutečné změny je volba Ano,“ nastavilo tón své kampaně Babišovo hnutí.

Ano 2011 již před časem rozjelo velkolepou kampaň. Minulý týden se představili noví lídři kandidátek jako herec a diplomat Martin Stropnický, emeritní rektor brněnské univerzity Jiří Zlatuška a novinář Martin Komárek.

Kandidovat bude také místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj, která byla křivě obviněna za přijímání úplatku, a stát se jí za to musel omluvit. Představitelé Ano 2011 se nyní chystají vyjet do regionů.

Jejich tváře také zaplavily v rámci billboardové kampaně celou zemi. Sedm set billboardů je podle Ano 2011 zatím pouhá předehra, jíž se snaží hnutí dostat do povědomí lidí před vlastní kampaní. Hnutí má zatím 850 členů. Od sponzorů získalo 58 miliónů, z toho od Babiše a jeho firem 52 miliónů.

Okamura ubere levici, Babiš zase ODS a VV

Podle politologa Tomáše Lebedy mají malá hnutí potenciál odčerpat zavedeným stranám voliče. Doplnil, že by se mohla opakovat situace z roku 2010, kdy nové subjekty na sebe stáhly skoro tolik hlasů jako různé menší strany v 90. letech. „Před třemi lety propadlo dost hlasů a situace se může opakovat i nyní,“ podotkl.

Lebeda dodal, že je těžké odhadovat, koho osloví Okamura a Babiš. „Úsvit přímé demokracie je spíše populistické, mohlo by odebrat hlasy levicovým stranám. Bohatý Babiš zdůrazňuje priority, které zase levicového voliče neosloví,“ řekl.

Politolog Pavel Šaradin uvedl, že předčasné volby jsou pro malá hnutí nevýhodné, protože nemají dost času se na ně připravit. „Odčerpávat voliče budou zavedeným stranám a také jim mohou hodit hlas nerozhodnutí voliči,“ uvedl.

„Úsvit přímé demokracie, kterému moc šancí nedávám, budou volit lidé, kteří chodí k volbám, ale jsou velmi rozhořčení ze současné politické situace a hledají nové řešení. Ano 2011 zase cílí na středového až středopravého voliče a mohlo by získat hlasy voličů třeba ODS nebo Věcí veřejných,“ dodal Šaradin.

Reklama

Související články

Miliardář Babiš chce kandidovat do Sněmovny

Miliardář Andrej Babiš, lídr politického hnutí ANO, bude kandidovat do Poslanecké sněmovny v parlamentních volbách, které by se měly v řádném termínu konat...

Výběr článků

Načítám