Hlavní obsah

Okamura zaregistroval své hnutí, chce mít 30 poslanců

Právo, ib
Plzeň

Patnáct procent hlasů a třicet poslanců ve Sněmovně. Tak vidí senátor Tomio Okamura volební šance svého Úsvitu přímé demokracie. Hnutí ve středu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, Okamura jej oficiálně představil při své čtvrteční návštěvě Plzně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura.

Článek

„Budeme opozičním hnutím. Nechceme ministerstva, nechceme do vlády,“ prohlásil Okamura, který chce prosazovat prvky přímé demokracie, a to od zavedení přímých voleb starostů přes odvolávání politiků za pomoci referenda až po vládu jmenovanou přímo prezidentem.

V hnutí se už angažuje například poslanec Radim Fiala, který dal vale ODS, někdejší reportérka České televize Jana Lorencová nebo Marek Černoch, syn zpěváka Karla Černocha.

„Kdybychom chtěli, budeme mít největší členskou základnu v České republice, zájem by měly desetitisíce lidí, to by se ale nedalo logisticky ani finančně zvládnout,“ podotkl Okamura, podle něhož bude mít hnutí jen kolem deseti členů.

Okamura řekl Právu, že se o Úsvit zajímá i kolem deseti procent stávajících poslanců, Fiala je údajně jen první vlaštovkou. „Ne o všechny máme zájem, do voleb se dozvíte další jména. S kým bychom spolupracovat nechtěli, je třeba Nečas a Kalousek,“ podotkl senátor. V Plzni měl úspěch, na jeho besedě bylo plno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám