Hlavní obsah

Střety ve Sněmovně se řeší dohodami, napsal NS k verdiktu v kauze exposlanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Složení mandátu je podle Nejvyššího soudu (NS) stejným projevem výkonu poslaneckého mandátu jako například slovní výroky, a proto se na ně vztahuje imunita. Vyplývá to z usnesení NS v případu Petra Tluchoře, které se v některých formulacích mírně odlišuje od dříve zveřejněného usnesení ohledně Marka Šnajdra, podstata však zůstává stejná.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř ještě jako poslanec ve sněmovní lavici.

Článek

V případě Petra Tluchoře, který byl spolu s dalšími dvěma tzv. rebely propuštěn z vazby minulý týden, soud znovu připomněl, že na projevy poslanců se vztahuje hmotněprávní imunita, takzvaná indemnita, spojená s vyloučením trestní odpovědnosti. Projevem pak nejsou jen slovní výroky, ale také gesta, písemná podání, návrhy a jiné projevy vůle v souvislosti s výkonem mandátu. Projevem je i nesouhlas s určitým zákonem – v kauze tří exposlanců to byl daňový balíček.

„Stejně tak lze označit za výkon jeho (Tluchořova) poslaneckého oprávnění i jeho další postoj, pokud se vzdal svého poslaneckého mandátu proto, aby umožnil pokračování vlády, která s přijetím uvedeného zákona spojila hlasování o důvěře,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Petrem Šabatou.

Střety se ve Sněmovně řeší dohodami

Poslaneckou sněmovnu vylíčil Nejvyšší soud jako místo, kde se střetávají názory skupin reprezentujících různé části voličstva a kde se konflikty řeší uzavíráním dohod.

„Zájmové střety jsou tak řešeny nikoli cestou striktního dodržování stranické linie, ale hledáním ad hoc kompromisů. Jelikož jsou zákonodárci jak reprezentanty lidu, tak i členy politických stran, musí při konečném rozhodování řešit, jaké zájmy budou reprezentovat,“ napsali soudci. Tluchoř prý nesouhlasil s daňovým balíčkem, ale přitom nechtěl položit vládu, a proto rezignoval.

Soud ve svém usnesení – podobně jako v případě Šnajdra – zdůrazňuje, že nepředjímá další postup policie a žalobců a že se nemůže vyjadřovat k dalším okolnostem případu. Vynětí z pravomoci se týká jen období, kdy ještě exposlanci zasedali ve Sněmovně.

Exposlanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se loni na podzim ještě coby členové Poslanecké sněmovny vzdali poslaneckých mandátů, aby umožnili projít daňovému balíčku. Obviněni byli kvůli podezření, že jim za to byly přislíbeny posty ve státních podnicích.

Reklama

Související články

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní...

Výběr článků

Načítám