Hlavní obsah

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa jsou volní, rozhodl Nejvyšší soud

Právo, Novinky, jfk, jov, val, tom
Aktualizováno

Někdejší poslanci ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr by měli být propuštěni z vazby a mělo by být zastaveno i jejich trestní stíhání. Podle Nejvyššího soudu byli při vyjednávání o funkcích výměnou za složení poslaneckých mandátů kryti poslaneckou imunitou. Rozhodnutí se vztahuje i na Ivana Fuksu, byť se na Nejvyšší soud neobrátil.

Foto: Právo

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr.

Článek

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan potvrdil, že Šnajdr, Tluchoř a Fuksa budou propuštěni z vazby. Na svobodu se dostanou, až žalobci vypracují a doručí do věznice příkazy k jejich propuštění. Olomoucké státní zastupitelství, které případ dozoruje, rozhodlo zpracovat příkazy k propuštění poté, co Nejvyšší soud rozhodl o vynětí trojice z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu, tak jak ho interpretujeme, nicméně nevylučuje možnost stíhání pro trestný čin, ze kterého jsou obviněni,“ řekl ČT Ištvan.

Těsně po 21. hodině opustil právní zástupce Marka Šnajdra Lukáš Trojan vazební věznici v Ostravě.

„Seznámil jsem klienta s rozhodnutím Nejvyššího soudu. Nevěděl to a byl příjemně překvapen. Nyní věří, že se ještě dnes (v úterý) dostane ven,“ řekl Trojan.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Právník Lukáš Trojan před ostravskou vazební věznicí poté, co navštívil Marka Šnajdra.

O tom, zda se Šnajdr opravdu už v úterý podívá ven, právník nechtěl spekulovat. „Vězeňská stráž zatím nemá žádné informace. V žertu jsem klientovi řekl, ať si sbalí a doufá, že všechno dobře dopadne,“ doplnil Trojan.

Nečas vyzval Ištvana k rezignaci

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS), jehož vláda kvůli kauze padla, vyzval Ištvana k rezignaci. [celá zpráva]

O verdiktu v úterý Právo informoval Tluchořův advokát Marek Nespala, který se na Nejvyšší soud obrátil. Informaci potvrdil i mluvčí soudu Petr Knötig.

Další z poslanců, Ivan Fuksa, který je též ve vazbě, se na Nejvyšší soud neobrátil, ačkoli jeho případ je se zbylými dvěma identický. „Žádost o vynětí poslanců se týkala pouze Tluchoře a Šnajdra,“ podotkl Knötig. ČTK později informovala, že se rozhodnutí Nejvyššího soudu o zastavení stíhání pravděpodobně vztahuje i na Fuksu. Postoj NS by se měl analogicky promítnout i v jeho případě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Všichni tři poslanci by tak prý mohli vazbu opustit ještě v úterý, neboť o tom státní zástupce Rostislav Bajger z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství rozhodne večer.

„Výňatky z usnesení NS jsem obdržel okolo 16:00. Musíme se s obsahem seznámit,“ citovala ČTK Bajgera. „Další postup musíme připravit. Pokud budou propuštěni, tak ve večerních hodinách,“ dodal.

Z rozhodnutí NS v případě Šnajdra i Tluchoře vyplývá, že za výkon poslaneckého mandátu, který chrání imunita, je třeba považovat i různé politické dohody, kompromisy či politická rozhodnutí. Znamenalo by to, že tři exposlance nelze stíhat za to, jak postupovali ještě před svou rezignací na poslanecký mandát. Posouzení následných činů je pak věcí další úvahy vyšetřovatelů a žalobců.

Soud zkoumal jen imunitu

Obhájce Petra Tluchoře Jiří Brátka řekl v České televizi, že Nejvyšší soud nezkoumal skutkovou stránku věci, ale zabýval se pouze otázkou poslanecké imunity. Tluchoř i Šnajdr proto budou nadále formálně čelit trestnímu řízení, Brátka ale nepředpokládá, že by měli být znovu vzati do vazby, neboť podle něj už pominuly důvody pro její uvalení.

Podle Brátky by měli být exposlanci propuštěni v nejbližších hodinách, maximálně do jednoho dvou dnů.

Nespala argumentoval paragrafem 10, odstavec 2 trestního řádu, podle kterého pokud vznikne pochybnost o tom, zda nebo do jaké míry je někdo vyňat z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, rozhodne o tom na návrh dotčené osoby, státního zástupce nebo soudu přímo Nejvyšší soud.

„Mohu tu informaci jen potvrdit, k samotnému rozhodnutí se ale vyjadřovat nebudu. Ze své funkce nemohu zasahovat do konkrétního případu,“ řekla Právu předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

„Rozhodnutí mi přišlo dnes do datové schránky,“ dodal Nespala.

Paralela s Bártou

Podle něj je případ podobný předloňskému údajnému uplácení poslanců Věcí veřejných (VV) Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí faktickým lídrem strany Vítem Bártou. I tehdy Nejvyšší soud rozhodl, že jednání, která se konala na půdě Poslanecké sněmovny, byť na uzavřeném zasedání poslaneckého klubu VV, spadají pod ochranu poslanecké imunity.

Policie viní Tluchoře, Šnajdra i Fuksu z korupce, neboť jim měly být nabídnuty lukrativní posty výměnou za složení poslaneckých mandátů. Loni na podzim totiž tato trojice odmítala hlasovat pro vládní daňový balíček. Tím, že se zbavili poslaneckých funkcí, umožnili balíčku projít a tím udržet u moci Nečasovu vládu. Šnajdr byl pak loni v prosinci jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro a letos únoru se stal jejím předsedou, Fuksa v lednu zasedl do představenstva státního Českého aeroholdingu.

V kauze je obviněno celkem osm lidí, z toho pět jich zůstává ve vazbě. Mezi nimi je například bývalá šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová. Po propuknutí kauzy vypukla koaliční krize, na jejímž konci byl pád Nečasovy vlády a jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám