Hlavní obsah

Za pokus o vraždu dvou lidí v Lopeníku stráví muž ve vězení 15 let

– Zlín

Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek uložil jednatřicetiletému Martinu Homolkovi za lednový pokus o vraždu dvou lidí v Lopeníku na Uherskohradišťsku 15 let vězení. Pobodaní, bývalý švagr a jeho matka, přežili vážná zranění jen díky bezprostředně poskytnuté lékařské péči. Homolka přiznal, že oba pobodal. Tvrdil ale, že se bránil útoku poškozeného. Hrozilo mu 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Martin Homolka u zlínské pobočky Krajského soudu v Brně

Článek

Neštěstí se stalo 2. ledna. Podle státního zástupce Lea Foltýna vyučený kuchař Homolka v opilosti po předchozím konfliktu napadl sedmatřicetiletého muže dvěma noži o délce čepele 19 a 21 centimetrů. Podle znalce mu zasadil nejméně 13 bodno-řezných ran. Muži například odkryl plíci, bodl ho do jater i do týlu hlavy a potrhal mu slezinu. Dvaašedesátiletou matku poškozeného, která syna bránila, bodl pětkrát, například do krku.

Běsnění po lahvi slivovice

"Jen shodou šťastných náhod a nepředvídatelných okolností nedošlo k úmrtí obou poškozených," uvedl Foltýn. Homolka uvedl, že se s bývalým švagrem vraceli z návštěvy, kde vypili téměř 1,5 litru slivovice. Už cestou se prý hádali, v domě jej údajně poškozený napadl. "Na kuchyňské lince jsem uviděl ležet nože. Přišlo mi, že to je jediná možná ochrana vůči poškozenému. Začal jsem se jimi ohánět, aby na mě přestal útočit. Pak přišla jeho matka, začala ho bránit. Pak jsem se probral na podlaze," popisoval Homolka.

Poté prý nalezl oba pobodané ležet venku a zavolal záchrannou službu i policii. Homolka opakovaně tvrdil, že se bránil. Podle znalce ale rány, které utrpěli napadení, svědčí naopak o útoku.

Obžalovaný činu litoval a tvrdil, že nikomu nechtěl ublížit. "Rány byly náhodné, ne cílené," uvedl Homolka. Podle psychologa je nevyzrálý, sobecký, antisociální a trpí 'naprostým nedostatkem empatie'.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám