Hlavní obsah

Bývalá koalice může ve Sněmovně utnout vládě peníze

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá vládní koalice je připravena nové Rusnokově vládě pořádně zatopit. Alespoň pokud jde o peníze, které budou chtít ministři použít v letošním roce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nová vláda premiéra Jiřího Rusnoka po jmenování ministrů prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Jakékoli změny už schváleného rozpočtu totiž má pod palcem sněmovní rozpočtový výbor. A tam mají bývalí vládní poslan­ci převahu.

Přes výbor – soudě podle vyjádření pravicových poslanců – neprojde Rusnokovu týmu zhola nic. Nový kabinet tak má před sebou nášlapné miny, přes které projít bude velmi těžké.

Navýšení mohou udělat nařízením vlády, ale kde seženou peníze bez spolupráce se Sněmovnou, to ví pánbůh.
Miroslav Kalousek

Už první, premiérem Jiřím Rusnokem avizovaná snaha zvýšit platby za státní pojištěnce, může být jen zbožným přáním. Resort zdravotnictví by proto pro zbytek roku potřeboval něco kolem dvou miliard korun, které ve svém rozpočtu nemá.

Tedy za předpokladu, že nový ministr zdravotnictví Martin Holcát převezme návrh svého předchůdce Leoše Hegera (TOP 09) na zvýšení platby za děti, důchodce a nezaměstnané o 77 Kč měsíčně. Bývalý ministr se svým nápadem opakovaně neuspěl.

„Navýšení mohou udělat nařízením vlády, ale kde seženou peníze bez spolupráce se Sněmovnou, to ví pánbůh. Já jim radit nebudu, jak to mají udělat,“ komentoval Rusnokovu snahu na dotaz Práva exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek se nestačí smát

Právě Kalousek byl jako strážce kasy v uplynulých letech nejsilnějším odpůrcem přesýpání státních peněz do zdravotního pojištění. „To je moc peněz,“ lakonicky poznamenal v červnu na tiskové konferenci po jednání vlády, kde Nečasův tým naposledy smetl Hegerův návrh.

Rusnok přitom spoléhá na to, že by se peníze pro zdravotnictví mohly přelít z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa, která je určena právě pro nečekané výdaje a leží v ní miliardy.

„Pokud to chtějí udělat, tak jistě vědí jak,“ řekl Kalousek. „Jestli budou chtít někde přidat, pak to musí být na úkor jiných věcí. Já když slyším ambice jednotlivých ministrů, zejména pana ministra Peciny, tak se nestačím smát. Počkám si,“ dodal exministr.

Čas na změny je jen do listopadu

Rozpočtový výbor tak bude kvůli plánům nové vlády nejspíš na roztrhání a Rusnok spolu s ministrem financí budou nuceni spoléhat na to, zda náhodou někdo z bývalých koaličních poslanců neonemocní nebo nepřijde do práce, aby tak oslabili řady pravicových zákonodárců a prosadili své návrhy na přesuny peněz. Čas na jakékoli změny mají do konce listopadu.

Ve výboru sice chybějí dva poslanci, ale o tom, že by bývalá koalice kývla na rozšíření o členy soc. dem., KSČM nebo véčkařů, lze úspěšně pochybovat.

Nebude-li Rusnokova vláda mít důvěru, pak jí to nepodpořím. Budu podporovat jen změny rozpočtu, který sestavila vláda s důvěrou.
šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek

Bývalé vládní řady ve výboru by naopak mohl posílit Kalousek, který se do něj ale nehrne. „Ne, nebudu se o to ucházet, zůstanu liberem. Budu obcházet výbory podle toho, kde budou zajímavé věci. Nemusím mít za každou cenu hlasovací právo v rozpočtovém výboru, ale stačí, když budu na tom jednání,“ naznačil exministr, že právě jednání o rozpočtových opatřeních si nenechá ujít.

Rusnokův tým tak může spoléhat třeba v případě navýšení plateb za státní pojištěnce jen na podporu soc. dem., komunistů a VV. Tedy stran, jejichž poslan­ci hlasovali již letos v březnu pro usnesení, kterým Sněmovna vyzvala Nečasovu vládu, aby přihodila na těchto platbách padesát korun. TOP 09, ODS ani LIDEM usnesení nepodpořily ani jedním hlasem a jejich vláda výzvu nevyslyšela.

„Nebude-li Rusnokova vláda mít důvěru, pak jí to nepodpořím. Budu podporovat jen změny rozpočtu, který sestavila vláda s důvěrou,“ prohlásil šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). Podle něho je ve zdravotnictví relativně peněz dost. „Musejí lépe hospodařit, proto na to Nečasova vláda nepřistoupila,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám