Hlavní obsah

Ministryně Benešová přerušila členství v ČSSD

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová od středy přerušila své členství v ČSSD. Benešová tento krok avizovala, nicméně odmítala jej učinit ještě před jmenováním vlády. Již dříve si členství v sociální demokracii pozastavili ministr zahraničí Jan Kohout a ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Článek

"K dnešnímu dni jsem (členství) přerušila. Dopis na obvodní výkonný výbor Kladno byl včera (v úterý) odeslán," uvedla Benešová.

Přerušení členství v ČSSD je v podstatě automatické. Stanovy uvádějí, že obvodní výkonný výbor vyhoví písemné žádosti o přerušení řádného členství ke dni podání žádosti, pokud člen "je činný v takovém zaměstnání nebo zastává takovou funkci, kde členství v politické straně je zakázáno nebo je nežádoucí". Řádné členství se podle stanov podáním příslušné žádosti obnoví.

ČSSD nesla účast svých členů v úřednické vládě nelibě. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka hovořil o tom, že by měli ze strany odejít. Většina krajských organizací ČSSD ale vyslovila názor, že by si měli členství jen přerušit.

Domovská kladenská organizace sociální demokracie svou členku a bývalou místopředsedkyni ČSSD Benešovou podpořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám