Hlavní obsah

Na Zemanovu rozlučkovou večeři dorazil jen Nečas a čtyři ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman hostí v pondělí večer odcházející ministry kabinetu Petra Nečase. Pozvánku dostali všichni, přišlo jich jen pět.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) přijíždí na večeři. Vítá jej šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Článek

Na Hrad přijel odcházející premiér Petr Nečas (ODS) a také ministři životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), školství Petr Fiala, obrany Vlastimil Picek nebo předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Ze setkání se omluvila například dosluhující vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), a to kvůli dovolené. Nepřijde ani úřadující šéf ODS, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který je na dlouho plánovaném výjezdu ODS v Ostravě.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se omluvil ze zdravotních důvodů, má zápal plic.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství v demisi Petr Fiala (vpravo) po příjezdu na Pražský hrad.

Účast odmítli také Zemanův sok v prezidentské volbě, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický zástupce, ministr financí Miroslav Kalousek. Chybí i další ministři.

Akce na Hradě má být podle hradního kancléře Vratislava Mynáře rozloučením Zemana se členy odcházející vlády. V České televizi přiznal, že pozvánku Hrad odeslal později (minulou středu) a ministři už měli jiný program. Připomněl Karolínu Peake, která je v zahraničí.  Současně řekl, že na pozdější termín by se večeře jen těžko odkládala. „Dokážu si představit jména, která tam nepřišla schválně,” doplnil.

Nečasův kabinet končí po skandálu, do nějž je zapojena někdejší nejbližší spolupracovnice premiéra v demisi Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a údajnému uplácení tří bývalých poslanců ODS. Státní zástupce požádal Sněmovnu i o vydání premiéra Nečase. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám