Hlavní obsah

Lidé za nebezpečný odpad na skládkách neplatí, obcházejí pravidla

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil na zaběhlou praxi, kdy lidé obcházejí poplatky za uložení nebezpečného odpadu na skládkách. Většinou takovýto odpad ukládají jako tzv. technologický materiál na zajištění skládky a jako materiál na terénní úpravy, které jsou od poplatků osvobozené. NKÚ proto doporučil změnit legislativu.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

NKÚ kontroloval výběr poplatků a pokut za uložení nebezpečných odpadů na skládky v letech 2007 až 2011, a to u 14 konkrétních provozovatelů skládek. Výsledkem bylo zjištění, že i když jedna ze dvou složek stanoveného poplatku vzrostla v roce 2009 z 3 300 korun na 4 500 korun za tunu, výběr z této složky poplatku klesl mezi roky 2007 až 2011 téměř o polovinu.

„Důvodem je mimo jiné to, že zákon umožňuje ukládat nebezpečný odpad na skládky jako tzv. technologický materiál na zajištění skládky a jako materiál na terénní úpravy. Obě tyto kategorie jsou přitom od poplatků osvobozené. V roce 2011 tak bylo na kontrolovaných skládkách osvobozeno od poplatků 98,5 % nebezpečného odpadu, přestože na nich byl fakticky skladován,“ zdůvodnil NKÚ.

Ten také upozornil na komplikace v samotném výběru poplatků a jejich kontrole. Ačkoli riziková složka poplatku putuje na účet Státního fondu životního prostředí, tento fond nemůže ze zákona sledovat a kontrolovat správnost výběru poplatku.

„NKÚ doporučuje přehodnotit nejen zákon o odpadech, ale i kompetence zainteresovaných orgánů. Kontroloři také doporučují jednoznačně stanovit limit pro ukládání nebezpečných odpadů na skládky bez poplatku,“ doporučil úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám