Hlavní obsah

Rodiče už podávají stížnosti proti nepřijetí dětí do mateřských škol

Právo, Miroslav Homola

Zástupce veřejného ochránce práv už zaregistroval první případy, kdy se rodiče odvolávají ke krajskému úřadu proti nepřijetí dítěte do mateřské školky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Děti od čtyř let se většinou nemusejí bát, že je ve Středočeském kraji do školek nevezmou.

Článek

Ředitelé škol si totiž neponechali povinnou rezervu na odvolání a všechna volná místa obsadili.

Jak informovala Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana, poškozené rodiny očekávají, že krajský úřad, pokud potvrdí jimi namítanou nezákonnost nepřijetí dítěte, zajistí nápravu a jejich dítě do školky nastoupí.

„Zástupce veřejného ochránce práv se seznámil například s odvoláním matky proti rozhodnutí, kterým byla zamítnuta žádost o přijetí jejího tříletého syna do mateřské školy v Praze,“ uvedla Hrazdílková.

„Jak vyplývá z odvolání, přijala ředitelka školky k předškolnímu vzdělávání 24 dětí a obsadila všechna volná místa v příslušné třídě. Znemožnila tím jakémukoli odvolateli domoci se změny napadeného rozhodnutí, i kdyby bylo shledáno nezákonným,“ dodala Hrazdílková.

„Takový postup správního orgánu je bezpochyby zcela v rozporu s požadavky na zákonnost a na řádný výkon veřejné správy tak, jak je uvedeno ve správním řádu a jeho zásadách,“ doplnila.

Z odvolání proti nepřijetí dítěte rovněž vyplývá, že ředitelka školy pro rozhodování striktně zvolila jediné kritérium, a to věk dítěte.

Veřejný ochránce práv již dříve opakovaně upozorňoval, že stanovení pouze některého kritéria považuje za tvrdé a ve svém důsledku diskriminační.

V této souvislosti zástupce ochránce opět připomíná, že krajské úřady by měly v odvolacím řízení samy rozhodnout o přijetí dítěte, i kdyby tím došlo k překročení kapacity školky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám