Hlavní obsah

Zaplaveným pomáhají i velké firmy

Právo, Jan Martinek

Pomoc zatopeným oblastem a lidem nabízejí charitativním organizacím nejen dobrovolníci, ale i velké společnosti, které buď posílají své zaměstnance pomáhat do povodňových oblastí, nebo finanční a materiální pomoc.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zaplavený dům v Nových Kopistech

Článek

Velké korporace takto spolupracují například s organizací ADRA. „Evidujeme žádosti individuálních zájemců o dobrovolnou pomoc, ale obracejí se na nás i větší firmy. Například Siemens, Tesco, Seznam.cz a ČEZ,“ řekla Právu tisková mluvčí ADRA Veronika Krausová.

„Posílají dobrovolníky, například ČEZ, se kterým takhle spolupracujeme už poněkolikáté. Jiné, jako DHL a další, vybírají mezi zaměstnanci finanční prostředky. Jiné zase poskytují materiální pomoc, například košťata a čisticí prostředky jako Hornbach, či balenou vodu jako Tesco,“ popsala Právu Krausová.

ADRA vyhlásila už v neděli veřejnou sbírku na pomoc obětem povodní, ve které se vybralo dohromady 4,1 miliónu. „V terénu máme tým koordinátorů, kteří buď likvidují následky škod, jako na Českobudějovicku nebo Sedlčansku, v jiných oblastech monitorují situaci,“ řekla Krausová.

Pomáhají i skauti

Půl miliónu na okamžitou pomoc v pátek uvolnila nezisková organizace Člověk v tísni. Na jejím účtu se už sešlo 11,3 miliónů, nejštědřejší dárce věnoval celý milión. „Oslovuje nás čím dál tím více obcí. Máme povodňovou linku, kam volají zástupci obcí s konkrétními požadavky. Jsme schopni vyslat pomoc buď hned ten den, nebo ten následující,“ řekl Právu mediální koordinátor Člověka v tísni Petr Štefan.

Většina potřebuje prostředky na likvidaci povodňových škod. „Tedy většinou kolečka, lopaty, košťata, gumové rukavice,“ řekl. „Lidé se aktivně hlásí, nevyhledáváme je. V databázi máme stovky lidí, jsou to například skauti,“ dodal Štefan.

Podle mluvčího České katolické charity Jana Oulíka jsou momentálně největším „hitem“ vysoušeče. „Máme několik stovek vysoušečů, ale teď zvažujeme, že ještě nějaké přikoupíme. Je o ně opravdu zájem a začíná jich být nedostatek,“ řekl mluvčí organizace, která má už zkušenosti ze záplav z let 1997 a 2002.

Ve sbírce, kterou Česká katolická charita v neděli vyhlásila, se zatím sešlo přes 2 milióny a 220 tisíc na dárcovských SMS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám