Hlavní obsah

V Ústí zatopila voda nábřeží

Právo, ČTK, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Křižovatku na nábřeží v Ústí nad Labem dopoledne zaplavila voda. Zaplnila i protipovodňovou vanu. Řidiči tak musejí do centra zajíždět přes objízdné trasy. Odpoledne se očekává uzavření obou mostů, které město rozdělí.

Foto: Aleš Palikán

Rozvodněná řeka způsobila v Ústí nad Labem uzavření nábřeží.

Článek

Už ráno byla uzavřena silnice pod Větruší, auta se tak nedostanou z dálnice na silnici I/30 do Lovosic. „Po uzavření Přístavní ulice vede objížďka do Krásného Března přes Dobětice a Výstupní ulici,“ informoval mluvčí města Karel Rouč.

Nerespektování dopravního značení se nevyplatilo muži, který tam vjel do laguny. Jeho auto tam uvízlo a bylo nutné ho vyprostit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na nábřeží v Ústí nad Labem ještě auta jezdí.

V 8.10 h byla hladina Labe v Ústí na 698 centimetrech při průtoku 1672 krychlových metrů  vody za sekundu. Očekávaný průtok tak zřejmě bude proti nynějšímu stavu více než dvojnásobný. Kulminace hladiny Labe v Ústí nad Labem by měla nastat během úterý na úrovni 10,8 metru a průtoku 3750  krychlových metrů vody za sekundu. Obvykle korytem Labe v Ústí protéká voda, která dosahuje tří metrů. Při historické povodni v roce 2002 Ústím protékalo 4700 krychlových metrů vody za sekundu.

Foto: Aleš Palikán

Uzavřené ústecké nábřeží hlídá policie.

Evakuace obyvatel z ohrožených oblastí pokračuje v pondělí v Ústí nad Labem bez větších komplikací. Lidé v ohrožených oblastech, hlavně ve čtvrtích Střekov, Vaňov, Brná, Církvice, Svádov a dalších, měli opustit svá obydlí do 9 hodin.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na nábřeží v Ústí nad Labem ještě auta jezdí

Na Střekově zatím v ohrožených domech řada lidí ráno zůstávala, někteří už ale v noci odešli. „Všichni o evakuaci vědí, řada lidí říkala, že zůstane v práci, nebo odjela ke známým či příbuzným,“ řekl Právu hlídkující strážník. Přibližně čtyři pětiny občanů jsou podle radnice schopny zajistit si náhradní ubytování samy, pro ostatní bude připraveno evakuační středisko.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem hlídkují policisté, domy chrání protipovodňová stěna a pytle s pískem

Na Střekově se také evakuuje okresní i krajský soud, v pondělí zůstanou oba zavřené. V pondělí byla v Ústí uzavřena také základní škola ve Vaňově a mateřská škola v Sukově ulici na Střekově. Lidé se evakuují i v dalších městech na Labi. V Děčíně byla  už v neděli ve 20 hodin zahájena evakuace osob ve Vilsnici a z Labského nábřeží směrem od Tyršova mostu k železničnímu přejezdu.

Následovala evakuace osob ze spodních částí ulic Hálkova, Labská, Nerudova, Duchcovská, Lodní a z řady dalších. Pytle s pískem mají být k dispozici v pondělí od 10 hodin v Uhelných skladech na Benešovské ulici. Průjezd městem by měl být zachován přibližně do 16 hodin.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Řeka Labe se rozlévala 3. června v Přístavní ulici v Ústí nad Labem na hlavní spojnici Praha - Děčín.

V Ústí uvízla loď 

V jednom z ústeckých přístavů také uvázl německý výletní parník Clara Schumann, který kvůli vysoké hladině Labe už nemůže odplout. Na lodi je na 150 německých a švýcarských turistů. „Cestovní kancelář zajišťuje přepravu turistů a jejich náhradní ubytování. Posádka má za úkol setrvat u plavidla, zajistit ho a postarat se o něj během vzestupu hladiny,“ informovala Macová.

Ústecký kraj zřídil krizovou telefonní linku s nepřetržitou službou 800 876 011, na níž se lidé dozvědí základní informace o formách pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat. „V akutních případech doporučujeme občanům především kontaktovat složky integrovaného záchranného systému a městské a obecní úřady,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem hlídkují policisté.

V Děčíně bylo z důvodů nebezpečí stoupající hladiny Labe evakuováno 215 lidí a dalších osm lidí bylo evakuováno ve Hřensku. V Děčíně jsou uzavřeny silnice z Přípeře do Horního Žlebu, Jakuby–Těchlovice, Staroměstské nábřeží,  Krokova ulice a ulice Práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám