Hlavní obsah

Klaus se tvrdě pustil do vlády, nevylučuje návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus se pustil v nedělní Partii na Primě tvrdě do vlády Petra Nečase. Podle něj nikdy neměla tah na branku a vizi. Současně naznačil, že by se mohl vrátit do politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Podíváme-li se na tu vládu, tak to v pořádku není, ta vláda nemá tah na branku, vizi, program, není jednotná, má jedinou vizi - dotáhnout to do voleb v květnu 2014, a to je, myslím, málo,“ řekl Václav Klaus poté, co jasně uvedl, že nyní bude mluvit zcela otevřeně, protože už není ve funkci a nemusí mluvit státoprávně a přidávat optimismu.

„Já jsem jednotu neviděl nikdy, zřetelný tah na branku jsem tam neviděl nikdy,“ řekl Klaus k vládě Petra Nečase.

Opatrně se vyjádřil i k dalšímu možnému angažování v politice: „Já jsem samozřejmě v dané chvíli pozorovatel, ale to pozorovatelství má také své nějaké meze a hranice. Pozorovat je snadné, komentovat chytře či hloupěji je také snadné, ale spousta lidí mi píše, vy nemáte morální právo (jen) komentovat.“

Klaus zvažuje návrat do politiky

Klaus přitom uvedl, že po odchodu z funkce se těšil, že se bude věnovat svému institutu, přednášet, jezdit po světě. „Kladu si samozřejmě otázku, zda to stačí a zda to tak mám být,“ řekl Klaus. Dodal ale, že záleží na společenské poptávce, na reakci lidí: „Já taky musím dostat dostatečnou reakci o nich."

"Můj problém je, a myslím, že se to týká nejen české společnosti, že existuje elementární nespokojenost, naše pověstná blbá nálada, to existuje, to je dostatečně silné, ale pořád ještě chybí ten krok dál, myslím, že poptávka po změně ani u nás, ani v celé Evropě ještě nebyla zformulována," řekl Klaus. Podle něj by lidé museli říci, že chtějí změnu a že dávají politikům mandát, aby tu změnu provedli, i když nebude bezbolestná a nebude mít okamžité efekty: „Tu poptávku nevidím, vidím pouze tu nespokojenost.“

K tématu svého angažování v politice se opakovaně vracel a naznačil i to, co by ho zajímalo. „Bylo by potřeba vytvořit nějakou střechovou organizaci, které by zastřešila všechny politické strany, které mají obdobné názory na totální disfunkci EU,“ řekl Klaus. Uvedl, že i když v každé zemi existují takovéto strany se svými vůdci, není mezi nimi nikdo, kdo by v minulosti byl prezidentem.

Vyjádřil se i o osudu ODS. „Dívám se na ODS a celou naši pravici s obrovským smutkem, lidé pravici nevěří a to chce změnu, zásadní změnu politiky jednání, každodenního konání,“ prohlásil a dodal citát: „Má-li se změnit politika, musí se změnit lídři.“

Naznačil, že mu osud ODS není lhostejný, když prohlásil k budoucímu osudu ODS: „Pošetile nebo dětsky si člověk myslí, že zázraky se dějí, ale ty zázraky se často nestávají."

Ještě kritičtější byl k TOP 09, kterou označil jen za mediální projekt, a dal najevo, nakolik mu vadila tvrdá slova ministra zahraničí o premiérovi.

Nečas: Řeším povodně

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v neděli ke Klausovým výrokům uvedl, že kvůli řešení situace způsobené povodněmi nemá na takové věci čas. „Řeším povodně. Na takové záležitosti fakt nemám kdy,“ sdělil Nečas Novinkám v reakci na Klausova slova, že by měla ODS změnit lídry.

Poslanec ODS Boris Šťastný se domnívá, že má Klaus potenciál pravici zachránit. „Se slovy prezidenta Václav Klause v Partii do puntíku souhlasím. Mrzí mne, že ODS si to všechno neuvědomuje a místo tvrdé sebereflexe přistoupilo vedení k vylučování a rozpouštění stranických buněk všude tam, kde je jen náznak odlišného názoru. Kvůli této politice ztrácí ODS jen v Praze jednu radnici za druhou. Jestli se něco nestane, dopadne to pro pravici katastrofou. Velké naděje vkládám ve Václava Klause, on má potenciál pravici zachránit,“ uvedl Šťastný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám