Hlavní obsah

Meteorologové varovali před rozvodněním řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří můžou podle meteorologů vystoupat hladiny řek v západních Čechách. Varování před vzestupem hladin v Plzeňském kraji, které v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí od 18:00 až do úterních 06:00.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Druhý stupeň se však na řekách objeví zřejmě jen ojediněle a také nejnižšího stupně, tedy povodňové bdělosti, dosáhnou toky jen místy.

Od nedělního rána padá déšť, a na vrcholcích Krušných hor dokonce napadl sníh. "Z hlediska nasycenosti povodí a předpokládaných srážkových úhrnů je nejvyšší pravděpodobnost významnějších vzestupů v západních Čechách," oznámil ČHMÚ.

"V povodí Berounky mohou hladiny v noci a v pondělí místy dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity a nelze vyloučit i ojedinělá dosažení druhého stupně," doplnili meteorologové. Teprve během pondělka budou podle nich srážky slábnout.

Kvůli stoupajícím hladinám řek by měli lidé podle ČHMÚ sledovat vývoj situace a předpovědi počasí. Také by se nikdo raději neměl vydávat na cesty lodí po řekách, nebo se dokonce koupat, ačkoli to nejspíš kvůli velice chladnému počasí nehrozí. Ovšem třeba i stavební práce přímo v korytě řek by mohli být při silnějším průtoku vody nebezpečné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám